Donen la raó a les sis persones que van demanar la impugnació del polèmic Patronat de la Patum

L'ens gestor de la Patum va acordar que els tres expulsats serien reinclosos dins de la comparsa, i que totes les colles elaborarien nous reglaments de règim intern, amb la ratificació dels caps de colla

01 de juny del 2017
Actualitzat a les 22:49h
Salt de Plens
Salt de Plens | Aida Morales
Dos informes legals, un del secretari i un d'un servei jurídic extern, ha resolt el recurs d'alçada presentat pels caps de colla dels Plens, del Tabal i de la Guita Grossa, així com dels tres nous vestidors que van entrar en substitució dels expulsats, en contra dels acords del Patronat de la Patum, sobretot per motius formals. 

D'aquesta manera, doncs, l'Ajuntament de Berga estima aquest recurs, que declara nuls els acords, que demanaven que els tres expulsats es reincorporessin a la comparsa dels Plens, i que totes les colles haguessin de redactar nous reglaments de règim intern, fent una ratificació, també dels caps de colla. En aquest punt, doncs, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha afirmat que l'equip de govern assumeix les "errades" de caràcter administratiu i que, en aquest punt, es continuarà treballant perquè la Patum sigui portada amb "dignitat". 

Els acords polèmics, ha remarcat Venturós, es refereixen al Patronat extraordinari de finals de febrer. Respecte de les impugnacions, ha recordat, venen molt determinades arran de la configuració del Patronat, que va passar de ser un organisme autònom municipal a un òrgan de participació. En aquest punt, l'alcaldessa ha assumit errades, tot i que ha defensat que, des del primer moment, es va intentar resoldre el conflicte a través del diàleg, amb voluntat d'embrutar, el menys possible la festa. 

Els grups muncipals, sobretot CDC, però, han recriminat a l'equip de govern la manera d'actuar. Segons la regidora convergent, Maria Antònia Ortega, hi havia "alternatives" que haguessin evitat arribar fins aquí. En aquesta mateixa línia ho ha considerat la republicana Ermínia Altarriba, que ha afirmat que hi va haver una "negligència" per part de l'equip de govern a l'hora de resoldre jurídicament els recursos: "Al nostre entendre, si s'hagués aixecat la suspensió dels acords en el seu moment, podríem estar en un altre escenari; s'ha esperat fins a l'últim dia, i això ens ha fet perdre molta energia i molt de temps". 

A més, Ortega ha estat, també, molt crítica amb les últimes declaracions de Venturós, i ha considerat "molt decebedor", haver-se hagut d'assabentar de la situació per part de la premsa: "Ens dol moltíssim i ho hem de dir, formem part d'aquest consistori". De fet, Ortega ha recordat que, en nombroses ocasions, s'ha estès la mà "una i una altra vegada" a la CUP per resoldre el conflicte, i tal com ha dit, els "dol motíssim" que se'ls digui que no han aportat cap solució. A més, ha volgut encoratjar a treballar conjuntament amb totes les parts una vegada hagi passat la Patum, ja que aquesta festa és "un patrimoni de tots" i que va "més enllà del Patronat". 

Per la seva part, el regidor d'ICV, Joan Torres, ha demanat que se solucioni el conflicte quan abans millor i que, sobretot, que no s'utilitzi políticament, com han fet alguns grups municipals.