Uns 250 alumnes de l'EMMB, escoles del Berguedà i el Taller Coloma democratitzaran la música de la Patum

Josep Comellas destaca que serà la primera vegada que els tres col·lectius tocaran conjuntament a la plaça de Sant Pere | Els usuaris del Taller Coloma i els alumnes dels centres del Berguedà estan engrescats amb la iniciativa

31 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:45h
Roda de premsa del concert Fem sonar la Patum
Roda de premsa del concert Fem sonar la Patum | Aida Morales
Uns 250 nois i noies integrants de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), les escoles de Sant Joan, Santa Eulàlia, la Valldan, Gironella i Sant Salvador de Cercs i un grup de persones del Taller Coloma oferiran, aquest proper dissabte 3 de juny, un concert únic i excepcional, en què s'unificarà la música per "fer sonar la Patum". Serà a partir de les 12.00, sota la direcció de Jordi Sabata, i amb voluntat de "democratitzar" la música entre diferents edats i col·lectius. 

Segons ha explicat el director de l'EMMB, Xavier Llobet, aquest concert neix de la prova que ja es va fer l'any passat de fer música en comunitat. En aquest cas, es va interpretar amb èxit a Berga i a la Fira Mediterrània de Manresa, i va esdevenir una bona experiència per als alumnes, ja sigui de l'estament musical, com d'altres centres escolars. En aquest cas, doncs, es va fer música com un "element democratitzador", deixant de banda aspectes culturals i econòmics, i apropant-la a tota la ciutadania. 

Les diferents escoles que hi van participar, i les que han repetit aquest any, han treballat el projecte des del mes d'octubre en el marc dels Superfilharmònics. Dins d'aquest, els diferents grups classe han descobert que la música pot ser "accessible", i sense tenir nocions de solfeig o lectura de pentagrames, han estat capaços de tocar instruments i, de cara aquest proper dissabte, participar en un concert en banda. 
 

El director de l'EMMB, Xavier Llobet, explica el concert Fem sonar la Patum Foto: Aida Morales


Amb "Fem sonar la Patum", però, els Superfilharmònics se sumen als professionals de l'EMMB i als nois i noies del Taller Coloma, en una experiència "global", ha destacat la regidora de Cultura, Mònica Garcia, que trepitja un element tan identitari com és la Patum. 

De fet, ha precisat Marta Pagerols, del Taller Coloma, els usuaris d'aquest centre estan "molt emocionats" de poder tocar aquest tipus de música, sobretot ara, que ja porten uns dies treballant la festa berguedana, per poder-la reprensentar-la, també, en la seva particular Patum. Així mateix, ha explicat Edi González, de l'Escola de Sant Joan, els alumnes dels centres de primària també tenen molta "il·lusió" i esperen tocar amb "orgull" des de la plaça de Sant Pere. 

En conjunt, ha precisat el cap d'estudis de l'EMMB, Josep Comellas, el concert constarà de dues parts. Primer es farà un assaig obert i general a la plaça de Sant Pere, que serà la primera vegada que els tres col·lectius tocaran de manera conjunta. A partir d'aquí, a les 12.00 hores, començarà el concert, combinant diferents persones, escoles i grups. 

"Serà una experiència", ha destacat Comellas, ja que cadascú treballa per separat des de fa un mes i mig. Alguns, com els de les escoles, se sabran les partitures de memòria, i cada alumne tocarà, com a mínim, dues cançons. Finalment, ha remarcat, s'arribarà al salt de Plens, la música dels quals s'interpretarà entre tots. En alguns casos, ha precisat, els alumnes s'hauran de passar els instruments, però aquesta cançó té l'objectiu de ser una obra el màxim de participativa possible.
 

Roda de premsa del concert Fem sonar la Patum Foto: Aida Morales

Arxivat a