Més de 2.500 clicks tornen a vestir Berga de Patum

El treball de les escenes i de les comparses al mil·límetre fa que ClickPatum expliqui una història diferent cada vegada que es mira

Aida Morales
01 de novembre del 2014
Actualitzat el 07 de novembre a les 11:22h
Més de 800 clicks formen l'escena del salt de Plens a la plaça de Sant Pere
Més de 800 clicks formen l'escena del salt de Plens a la plaça de Sant Pere | Aida Morales

Comparsa dels Nans Nous Foto: Aida Morales


La passió per la Patum i l'afició per les figuretes de Playmobil conegudes com a clicks han tornat a fer sortir al carrer les comparses de la festa berguedana més esperada. I com és habitual, amb elles també ho han fet centenars de patumaires que, amb la peculiaritat de no ser humans sinó clicks, han començat a escalfar els motors per a Corpus. 

I és que amb aquests “bitxarrets”, com els ha anomenat el seu creador, Oriol Camprubí, s'ajunta la passió dels berguedans per la Patum amb l'afició de molta gent que, durant la seva infància, havia jugat amb els Playmobils i passat tardes fent lluitar els indis amb el setè de cavalleria. Segons ha explicat Camprubí a la inauguració de l'exposició, aquest projecte pretén donar a conèixer la ciutat i difondre la festa berguedana fora de la comarca. Això serà així, ja que l'exposició anirà voltant, després de passar-se tot el novembre a Berga, on ja es pot visitar els dissabtes i diumenges. 

De fet, ClickPatum es va començar a cuinar fa dos anys, quan Camprubí i la seva parella també berguedana Cristina Olmedo van veure les possibilitats d'adaptar el món Playmobil a la Patum. A partir d'aquell moment, van anar desenvolupant la idea, que ha sortit a la llum aquest divendres, amb deu escenes de totes les comparses a la plaça de Sant Pere o a les Passades. 

 
La qualitat dels detalls, tant de les comparses com dels patumaires que les rodegen, però no passa desapercebut, i en cadascun dels diorames es poden apreciar detalls curiosos, pinzellades de realitat o, fins i tot, cares conegudes, si es deixa volar la imaginació. Per altra banda, i com bé passa cada Corpus, també s'hi troben aspectes dissonants i detalls amagats que no toquen. De fet, cada click és únic, així com cada comparsa o element paisatgístic fidel a la realitat. La vidauba dels Plens, per exemple, mostra el treball al detall de la comparsa, una feina ben feta que també queda plasmada en els detalls de les Guites o el vestuari dels nans. Per altra banda, les Maces recreen el moment dels quatre fuets, i el Tabaler, els músics i els Gegants representen el Passacarrers de dimecres de Corpus al migdia. 

Reviure la Patum amb elegància

Segons ha precisat el regidor de la Patum, Àngel Guiu a la inauguració, l'exposició de clicks és un projecte molt interessant que mostra “amb molta elegància” què pot ser representar la festa grossa berguedana a través de figuretes de Playmobil. De fet, creu que “ningú marxarà indiferent” després de veure aquesta exposició, ja que “hi ha mil detalls” que s'han anat treballant amb paciència i dedicació. 

“Això només podia anar bé i el resultat és aquest”, ha continuat l'alcalde de Berga, Juli Gendrau. Per a ell, aquesta exposició també ha aconseguit un objectiu molt important pels nens i nenes de la ciutat, que és ajuntar la passió pel joc amb la de la Patum. Per altra banda, l'alcalde també ha volgut agrair la col·laboració de la família de l'impulsor del projecte, així com dels sponsors, entre els quals NacióBerguedà, “perquè això sigui una realitat”.

Uns clicks que no es podran comprar

Les figuretes de Playmobil de la Patum no es podran comprar, de moment, per temes legals. No obstant això, i al marge de les edicions comarcials, Camprubí no tanca la porta a que es tiri endavant una edició de col·leccionista. Per a ell, això seria un èxit perquè es podria realitzar una difusió internacional de la Patum, però és una qüestió que encara no s'ha posat sobre la taula.
 

Click de la Guita Xica Foto: Aida Morales

 

Diorama dels Turcs i Cavallets Foto: Aida Morales

Arxivat a