L'Ajuntament de Berga decidirà què fa amb els 400 salts de Plens i escollirà els responsables de la comparsa en una assemblea

Montse Venturós, afirma que s'ha obert "la caixa dels trons" del Patronat de la Patum, i insisteix en què s'arribarà fins al final | L'alcaldessa lamenta que no s'hagi pogut solucionar el conflicte a través de la via del diàleg, i que s'hagi hagut de recórrer a assessorament legal | El consistori no reconeix la figura del cap de colla en aquesta propera Patum

30 de maig del 2017
Actualitzat a les 23:35h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la regidora de Patum, Mònica Garcia.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la regidora de Patum, Mònica Garcia. | Aida Morales
L'Ajuntament de Berga ha obert la "caixa dels trons" de la Patum i, segons ha afirmat l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, no està disposat a tancar-la fins que no s'hagi resolt definitivament el conflicte. Aquesta és una de les conclusions que l'equip de govern extreu de la problemàtica que s'ha originat arran de la polèmica amb la comparsa dels Plens. Una situació que ha obligat a canviar aspectes fonamentals de la festa d'enguany, a convertir-la en històrica pel seu caràcter excepcional, i a entomar, des del consistori, per primera vegada la gestió d'una comparsa. 

Segons ha explicat l'alcaldessa en una roda de premsa aquest dimarts, durant aquesta propera Patum serà l'Ajuntament de Berga qui gestionarà els salts de Plens. Ho farà a través de tres decisions, algunes de les quals es prendran en el sí del consistori, mentre que altres es consensuaran amb els membres de la comparsa. 

La primera serà com es reparteixen els 400 salts de Plens. Respecte d'això, es continuarà amb una lògica similar a la d'altres anys, tot i que es gestionarà des de l'Ajuntament. En aquest sentit, doncs, canviarà el sistema i, malgrat que una part dels salts anirà a parar als membres de la plantilla, també n'hi haurà d'altres que es repartiran a través d'un nou sistema obert, a especificar en els propers dies. Fins el moment, ha indicat Venturós, l'Ajuntament cedia la totalitat dels salts a la comparsa i, una quarantena es retornaven. Ara, el sistema serà a la inversa; serà el consistori qui donarà els salts que consideri a repartir entre els vestidors, entenent que aquestes persones són, també, qui treballa durant l'any i durant tota la Patum pel manteniment i seguretat de la festa. 

En segon lloc, ha continuat l'alcaldessa, l'Ajuntament també serà qui escollirà en qui o quines persones delega totes les funcions tècniques de la comparsa, per tal de garantir el bon funcionament dels salts i la seguretat a la plaça. De fet, ha especificat, aquest dilluns es va fer una reunió per tal de conèixer tots els aspectes tècnics que s'han de gestionar. Com que no hi ha un cap de colla, aquesta o aquestes persones es triaran en els propers dies entre els mateixos membres de la comparsa, en una assemblea. Segons ha remarcat l'alcaldessa, hi ha absoluta confiança amb tots ells i, malgrat el conflicte, "no hi ha motiu per deixar de confiar". "Això no va de castigar ni de premiar absolutament a ningú, va de qüestions serioses com la seguretat a la plaça i el bon funcionament de la Patum", ha aclarit Venturós. 

I en tercer lloc, el consistori també serà qui, en última instància, decidirà qualsevol problemàtica o situació excepcional relacionada amb la Patum, fins que finalment, després de la festa, s'hagi escollit nou cap de colla i s'hagi iniciat el procés de redacció dels nous Estatuts. 

Les mancances legals del Patronat

Tota aquesta situació, ha remarcat Venturós, s'ha intentat resoldre durant mesos des del diàleg, evitant la via legal. Quan aquest no ha estat possible, però, és quan s'han hagut de prendre altres mesures. "Segurament la decisió s'ha demorat molt, però mai hem volgut entrar en el conflicte legal", ha declarat, sobretot per "dignitat" amb la festa. Per això, ha continuat, no ha estat fins fa poc que s'ha demanat un doble assessorament legal, partint de la base de les potestats que té el Patronat de la Patum. 

Segons aquestes, doncs, l'Ajuntament no té funcions executives i fiscalitzadores de les comparses, sinó administratives i de coordinació, exclusivament. I malgrat que no pot entrar en la gestió interna de cada comparsa, és a dir, sobre les expulsions, sí que té potestat sobre el seu cap de colla. En aquest punt, doncs, havent-hi sis impugnacions pel mig, i amb la possibilitat que la situació arribés a un recurs contenciós administratiu, l'equip de govern ha decidit "agafar el toro per les banyes" i entomar la coordinació de la comparsa. 

"Nosaltres hem intentat utilitzar la via del diàleg, i l'hem intentat fins que s'ha esgotat", ha afirmat Venturós. Respecte dels tres expulsats, però, i segons l'assessorament legal rebut, l'Ajuntament no pot realitzar "cap tipus d'ingerència a l'interior de la comparsa perquè no té competència en els seus membres", tot i que sí en el seu cap de colla. D'aquesta manera, la plantilla es manté amb 22 membres, només tenint en compte les tres noves incorporacions.

Una oportunitat per millora les coses

El conflicte ha esdevingut, segons l'alcaldessa, també una "oportunitat" per establir uns marcs molt més transparents i democràtics de la Patum. "Amb els nous Estatuts hem fixat uns marcs sobre com entrar i com sortir de les colles, i això ens dóna la seguretat que, malgrat que aquestes siguin autònomes, sabem segur que no es cometrà cap arbitrarietat", ha afegit la regidora de Patum, Mònica Garcia. 

Per això, un cop hagi finalitzat aquesta propera Patum, es treballarà amb la comparsa dels Plens, de la mateixa manera que s'ha fet amb la resta, per establir uns reglaments de règim intern que siguin clars, transparents i que, sobretot, puguin evitar situacions similars en els propers anys. 

"No ens tremolarà el pols"

De cara a la propera Patum, ha afegit Garcia, l'equip de govern té l'esperança que tots els patumaires facin un exercici de comprensió per tal d'entendre les coses. "Si algun patumaire gosés trencar la seguretat, la pau i l'harmonia que garantim entre tots, no es podria autoanomenar patumaire", ha afirmat. Per això, ha afegit, no té cap dubte que els membres de la comparsa treballaran en pro de la festa, tal com han fet en els últims anys: "Si no, seria un dany directe a la Patum i a Berga, i no un dany a l'alcaldessa, ni a la regidora, ni al cap de colla, ni a ningú". 

"I si hem de prendre decisions, les prendrem i no ens tremolarà el pols", ha continuat Venturós. "Tenim feina, molt poc temps per perdre i estem esperançats que, malgrat que aquest conflicte hagi produït pèrdues per a moltes persones, moltes, pugui ser un girar pàgina, un canviar les coses cap a bé, i un no tancar la caixa dels trons fins que no s'hagin acordat una part dels objectiu", ha declarat, contundent. 

En aquest punt, doncs, i malgrat que la decisió sigui ara "unilateral" per part de l'equip de govern, ha volgut demanar la col·laboració de tothom, també de la resta de grups municipals, ja que és una "qüestió de dignitat": "Mai hem fet tantes reunions, i no hem rebut tantes pressions, com amb el tema de la Patum". No obstant això, ha afegit, tampoc s'han rebut propostes realistes que poguessin ser una alternativa per reconduir el tema sense entrar en la via legal, ans al contrari, alguns han aprofitat l'ocasió per "convertir la Patum en un espectacle dantesc". 

Així doncs, en els propers dies el consistori s'ha compromès a informar sobre com es repartiran els 400 salts de plens, a donar coneixement de les persones que es faran responsables dels diferents aspectes relacionats amb la gestió dels salts de Plens i a explicar què passa amb les sis impugnacions del Patronat que, ara mateix, hi ha sobre la taula. De moment, la comparsa dels Plens es manté amb 22 membres, sense els tres expulsats, i amb les tres incorporacions, però sense tenir un cap de colla. 
Arxivat a