El Benvinguts a Pagès multiplica els establiments participants al Berguedà, i espera més de 1.000 visitants

Més d'una trentena de cases de pagès, allotjaments, restaurants i activitats s'apunten a la segona edició de l'activitat turística a la comarca

26 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:07h
El Berguedà se suma amb més establiments, productors i restauradors al Benvinguts a Pagès.
El Berguedà se suma amb més establiments, productors i restauradors al Benvinguts a Pagès. | Aida Morales
La segona edició del Benvinguts a Pagès i la pagesia catalana, que organitza l'Agència de Desenvolupament del Berguedà en aquesta comarca, i que impulsa la Generalitat de Catalunya arreu del país amb més de 250 implicats, tornarà a mobilitzar més d'una trentena de cases de pagès, allotjaments, restaurants i activitats al Berguedà.

Serà el cap de setmana del 3 al 5 de juny, quan s'espera que més de 1.000 visitants -molts de l'àrea metropolitana de Barcelona- es desplacin a la comarca, per conèixer i tastar els productes cultivats i criats en proximitat. De la mateixa manera, els productors obriran les portes de casa seva, els restaurants oferiran menús especials i els allotjaments organitzaran activitats complementàries, en el que s'espera que sigui un "cap de setmana a mida" per descobrir el món de pagès. 

Al Berguedà, ha explicat el president de l'ADBerguedà, David Font, en roda de premsa, a finals d'abril ja s'han apuntat nou explotacions agràries (Cal Pauet, Cal Roio, Cal Serrador, Federació Vaca Bruna dels Pirineus, Granja Torre d'en Roca, Salt del Colom, Xai de Ferreres i Xai ecològic de Cal Pastoret), set restaurants (Ca l'Amagat, Cal Batista, Cal Fuster, Hostal Sant Maurici, Logos Berguedà, Els Roures i Niu Nou), sis allotjaments (Baluard de Ferreres, Berga Resort, Ca l'Amagat, Cal Cisteller, Hostal Pedraforca i Volta de Ferreres) i més d'una desena d'activitats complementàries que permetran, per exemple, visitar una exposició sobre productes singulars o un obrador de cerveseria. 

Es tracta d'un nombre superior al de l'any passat, ha indicat Font, sobretot pel que fa a les explotacions agràries i ramaderes, que gairebé s'han duplicat. En aquest sentit, dos dels nous productors, Bernat Pagès del Salt del Colom i Josep Bover de Cal Pauet han explicat les particularitats de les seves explotacions, destacant el "nou model" de treball amb un major "contacte amb la natura", ha indicat Bover, i el fet de ser la "llavor social" perquè els consumidors puguin, finalment, adonar-se de com sorgeix el producte que reben i mengen a casa. 
 

Roda de premsa de Benvinguts a Pagès Foto: Aida Morales


Tot això, a més, sumat a la importància dels productes de qualitat, de proximitat i amb de fer-ho amb un sentit. En aquest punt, per exemple, Joan Maria Sala, gerent de Delícies del Berguedà, ha explicat el seu cas. Una empresa, ha dit, que aprofita per fer reinserció social, amb un alt contingut i vocació que, per altra banda, també intentarà explicar als visitants. 

Totes les visites a explotacions o obradors, ha relatat Font, seran personalitzades i gratuïtes, amb una fórmula determinada per a cadascuna, que pot finalitzar amb l'adquisició, en alguns casos, dels mateixos productes de proximitat o degustacions. En aquestes no caldrà reservar amb antelació l'horari d'arribada, tot i que si es tracta de grups grans, es recomanarà fer-ho. 

Pel que fa als allotjaments, en total a Catalunya n'hi ha uns 200, que es poden consultar a la pàgina web de Benvinguts a Pagès, amb promocions especials per als membres del Club Súper 3, i amb un gran ventall d'activitats complementàries, com ara tallers, concursos, passejades o exposicions. 
 

Bernat Pagès, Montserrat Giné i David Font, a la roda de premsa de Benvinguts a Pagès. Foto: Aida Morales


Restauració i Setmana Bio

Amb l'objectiu d'enriquir i dinamitzar el territori, diversos restaurants també s'han sumat al cap de setmana amb un menú especial, segons el seu estil de cuina i ubicació. El denominador comú, però, serà una gastronomia amb productes de qualitat, de proximitat i de temporada, tal com ha explicat la representant dels restauradors del Berguedà, Remei Escolies, del restaurant Els Roures, de Castellar del Riu. 

A més, el Benvinguts a Pagès serà l'inici de la Setmana Bio, una iniciativa que se celebra del 3 al 9 de juny, i que és un esdeveniment pensat per fomentar l'alimentació ecològica i donar a conèixer els seus sistemes de producció. Sobre aquesta, la cap de l'oficina comarcal del Berguedà del Departament d'Agricultura, Montserrat Giné, ha precisat que, en aquest cas, s'han ajuntat "dos móns que coincideixen". A més, ha indicat que la producció ecològica "cada vegada té més impacte". Al Berguedà, per exemple, ja hi ha 55 explotacions ecològiques, i que a Catalunya, del 2015 al 2016, les superfícies s'han incrementat el 21% i els productors han crescut un 7%.