La Fira Ambsense de Berga torna a presentar-se com un «referent» sobre al·lèrgies i intoleràncies al país

El passeig de la Pau de Berga s'omplirà de parades, xerrades i tallers culinaris el proper dissabte 27 de maig

Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:11h
La doctora especialista en digestologia, Eva Rodríguez, i el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera
La doctora especialista en digestologia, Eva Rodríguez, i el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera | Aida Morale
La Fira Ambsense, l'única especialitzada en al·lèrgies i intoleràncies alimentàries de Catalunya, tornarà a organitzar-se aquest dissabte 27 de maig a Berga, per tal de promoure coneixements científics i útils sobre aquestes malalties. Casos, han explicat aquest dilluns en una roda de premsa, que cada vegada afecten més gent, i que sovint poden evitar-se o tractar-se a partir de la coneixença de la seva especificitat. 

Aquesta fira va començar-se a fer l'any passat amb voluntat de ser "referent" a Catalunya, i per tal "d'omplir l'espai buit" que hi havia a l'entorn de les al·lèrgies i les intoleràncies, ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera. L'any passat, però, les inclemències del temps van obligar a traslladar-la al Pavelló Municipal, i això va fer que aquesta es deslluís. Enguany, l'objectiu és poder-la realitzar al passeig de la Pau, un entorn, han destacat, òptim, que ajuda a dinamitzar altres zones de la ciutat i que és ideal per encabir-hi el format de parades, xerrades i taules rodones. 

Una fira, ha continuar Ribera, que compta amb la col·laboració molt estreta de les entitats i associacions d'afectats, així com també dels metges i personal de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé. Amb això, doncs, es vol que el centre mèdic s'impliqui en una fira que pretén créixer amb els anys, i que, per altra banda, també s'aportin tot un seguit de coneixements amb base científica: "Volem que tota la informació tingui rigor científic". 

Per això, a banda de la quinzena de parades amb productes especialitzats en al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, també es farà una taula rodona sobre les dietes sense, debatent si es tracta de salut, comerç o moda amb diversos dietistes, nutricionistes i experts amb gastronomia, com ara Meritxell Bansell, Toni Massanés i Maurici Cot; una xerrada sobre passos bàsics per controlar un xoc anafilàctic produït per aliments, que farà la doctora María Peña, del Servei d'Al·lèrgia d'Althaia; una xerrada sobre adolescents celíacs a càrrec de la metgessa i educadora en alimentació Berta Font; una xerrada sobre el paper del metge en la intolerància a la lactosa, a càrrec de la digestòloga i doctora de l'Hospital Sant Bernabé, Eva Rodríguez, i diversos tallers de cuina i infantils. 

Amb aquestes, ha explicat Ribera, l'Ajuntament busca reesoldre els principals dubtes de la gent que pateix alguna intolerància o al·lèrgia. Qüestions no només vinculades a l'alimentació, ha dit, sinó també al comportament, estil de vida i hàbits. 

Durant la xerrada, la doctora Eva Rodríguez també ha desgranat les diferències entre al·lèrgies i intoleràncies, destacant que les primeres són molt més greus, ja que poden produir xoc anafilàctic, amb efectes molt més notoris, i ha donat tota una sèrie de consells i exposat els símptomes principals en cada cas.