CiU d'Avià denuncia que l'equip de govern malgasti fons públics en el canvi de gespa del camp de futbol

La regidora Mai Alsina, defensa que el canvi és obligat, i afirma que poques empreses apostarien per tirar endavant un projecte a mitges | El regidor de l'oposició Llorenç Altozano assegura que el canvi es podria fer amb només 40.000 euros

19 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:42h
La situació de la gespa del camp de futbol d'Avià és complicada. Fa uns anys, i com a prova pilot, s'hi va instal·lar un sistema innovador que combinava herba artificial i natural, donant la sensació als jugadors que trepitjaven gespa de veritat quan, en realitat, sota d'aquesta hi havia una capa artificial de sorra, gespa artificial i un teixit aïllant. Ara, però, aquesta ha quedat molt deteriorada, de manera que el consistori ha decidit realitzar-hi una inversió important, per tal de tornar a convertir el camp en una zona de gespa artificial. 

La manera com es portarà a terme aquesta operació, però, ha estat el que ha creat polèmica al municipi, amb una discrepància molt concreta entre els grups municipals. Si bé l'equip de govern aposta per realitzar un canvi global, el que suposaria al voltant de 250.000 euros, han indicat, des de l'oposició de CiU -impulsors del projecte en l'anterior legislatura- consideren que es pot aprofitar part de la instal·lació.

En aquest punt, doncs, els convergents han volgut posar les cartes sobre la taula, fent pública la seva crítica i considerant que, amb una molt menor inversió, es podria solucionar el problema. Tal com ha explicat a NacióBerguedà el cap de llista, Llorenç Altozano, la seva proposta pujaria a uns 40.000 euros, i permetria aprofitar part de la gespa ja instal·lada. En aquest punt, doncs, caldria trobar una empresa disposada a aprofitar els sistemes de drenatge i altres, per acabar de convertir tota la infraestructura en artificial. 

D'aquesta manera, per altra banda, els diners que costaria a l'Ajuntament la modificació, i que provenen en part d'una subvenció de la Diputació de Barcelona, es podrien destinar a altres necessitats del poble, entre les quals, ha dit, arreglar el camí que va del Molí del Castell fins a Graugés. "Se m'acudeixen moltes coses on invertir aquests diners", ha declarat, i tot indicant: "No sé quins interessos poden tenir en voler-ho fer tot nou". 
 

Gespa híbrida plantada al camp de futbol d'Avià Foto: PSF


Per la seva banda, la regidora Mai Alsina ha defensat el canvi total de la instal·lació, tot considerant que seria difícil que una empresa es fes càrrec de part d'un sistema que no tenen clar com funciona i que no han instal·lat ells mateixos. Per això, ha dit, i malgrat que encara s'estan debatent les opcions, creu que el millor segurament serà "treure-ho tot" i tornar-ho instal·lar. 

Conillets d'índies

El camp de futbol d'Avià va servir de conillet d'indies per un projecte finançat per l'empresa Palau, a través del qual es volien mostrar els beneficis d'un sistema combinat de gesà. A banda del tacte, van informar, també hi havia diversos avantatges, com ara que la combinació permetria un nivell baix de manteniment, així com una capacitat de resistència més elevat que en casos de gespa natural. 

Segons la regidora, però, ja sigui per la sobreutilització del camp o per un error de gestió d'aquest tipus d'herba, l'herba s'ha anat deteriorant molt ràpidament, de manera que s'ha hagut de buscar una "solució definitiva". Els diners amb què es finançarà la instal·lació s'han pogut aconseguir a través d'una subvenció de la Diputació a interès zero, i gràcies al romanent de tresoreria que hi ha hagut a l'ajuntament.

En un principi, ha dit, es preveu que les obres per instal·lar la gespa puguin iniciar-se a meitat de juliol. No obstant això, no es té clar que durant la pretemporada aquest pugui estar finalitzat.