L'Audiència Provincial reobre el cas contra l'alcaldessa de Berga per les estelades

El passat mes de març, el jutge va arxivar la causa després de considerar que mantenir l'estelada del balcó de l'Ajuntament durant els comicis electorals no es podia considerar un "acte de propaganda"

Redacció
19 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:45h
Montse Venturó, al balcó de l'Ajuntament de Berga
Montse Venturó, al balcó de l'Ajuntament de Berga | Aida Morales
L’Audiència Provincial de Barcelona, atenent a la petició del ministeri fiscal espanyol, ha revocat l’arxivament de la causa contra l’alcaldessa de Berga Montse Venturós, dictat pel jutjats de Berga el passat mes de març. D'aquesta manera, es reobre el cas contra Venturós per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga durant les convocatòries electorals del 27 de setembre del 2015 -al Parlament de Catalunya- i el 20 de desembre del mateix any -al Congrés dels Diputats-, segons ha anunciat Benet Salellas a Catalunya Ràdio. Salellas ha dit que Venturós no anirà a declarar si la criden.

L’advocat i diputat de la CUP Benet Salellas, qui porta la causa de l’alcaldessa, opina que “es demostra de nou la profunda politització de la justícia espanyola i com el dret i les instàncies judicials són el principal ariet contra el moviment independentista i la voluntat democràtica d’aquest poble”. 

Salellas recorda que “com en el cas del 12 d’octubre de Badalona i igual que el que passa ara a Berga, els jutges que opten per no implicar-se en el conflicte polític i entenen que el dret penal no està cridat a corregir les conductes polítiques, són reprovats i corregits pels seus superiors, els jutges de l’Audiència Provincial, que són jutges molt més complaents amb el poder polític de torn”. 

El diputat de la CUP conclou que “la piràmide judicial és una jerarquia on a dalt de tot - com hem denunciat tantes altres vegades - i tenim jutges i magistrats escollits per la seva afinitat política amb el poder de torn, que corregeixen aquells jutges de base que opten per tenir posicions democràtiques” .

Els proper dies, la CUP anunciarà noves mobilitzacions en suport a l’alcaldessa Montse Venturós i fa una crida a estar amatents a les convocatòries.

El jutge de Berga, a favor de l'arxivament

El passat 1 de maig, el jutge va decidir arxivar la causa contra l'alcaldessa de Berga, considerant que l'exhibició a la façana d'aquesta bandera no era, en aquest cas, un "acte de propaganda", ja que l'independentisme a Catalunya "no és una opció política atribuïble a una sola candidatura", sinó a diverses, va indicar. A més, recordava, la formació política on milita Venturós, la CUP, no va concórrer als comicis espanyols, i pel que fa a l'actitud de l'alcaldessa, no constava una "negativa franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca" sobre el fet que es negués a despenjar la bandera, sinó, "únicament", va destacar, "passivitat". 
Arxivat a