El Concert de Patum fa 20 anys volent destacar peces amb solistes com Robert Agustina o Sergi Cuenca

El concert del Memorial Ricard Cuadra es farà al Centre Artesà Tradicionàrius el 8 de juny i a Berga el 10 de juny

Redacció
14 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:11h
Concert de Patum a la plaça de Sant Pere
Concert de Patum a la plaça de Sant Pere | Josep Maria Salat
El tradicional Concert de Patum "Memorial Ricard Cuadra" arribarà enguany a la seva 20a edició, volent posar de manifest el talent berguedà. Per això, enguany posarà llum sobre les obres de solistes berguedans d'altíssim nivell, molts ells sortits de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), que portaran a l'escenari algunes peces de nova creació, com la «Jazz Suite» de Robert Agustina i la «Marti(n)gala» de Sergi Cuenca, entre altres del mateix arxiu. A més, es recuperaran obres d'Albert Guinovart, Àlex Martínez, Llibert Fortuny i Roger Belmonte, i s'hi afegirà la «Cançó i dansa núm. IX» de Frederic Mompou, que va utilitzar el nostre Ball de l’Àliga per a la seva mundialment coneguda composició.

Amb això, el Concert de Patum agafa un nou aire, després de donar forma a les melodies de la Patum a través de diferents maneres, amb la col·laboració de músics de la talla d’Albert Guinovart, la C. E. Dharma, Àlex Martínez, Manel Camp, Llibert Fortuny i altres, acompanyant els compositors berguedans Sergi Cuenca, Robert Agustina i Roger Belmonte que han portat el pes de les composicions i arranjaments. La segona part de concert, com és habitual, serà la interpretació d'un Salt de Patum en les versions de J.B. Lambert i Ricard Cuadra. 

Segons han informat, els assaigs ja han començat aquest dissabte 13 de maig, a l'espera que el públic berguedà respongui, tant a Berga com a Barcelona. 

Dos concerts, un esforç

Com cada any, el concert es realitzarà també al Centre Artesà Tradicionàrius del barri de Gràcia de Barcelona. Enguany, com que el Festival Tradicionàrius celebra la seva 30a edició, es farà una edició especial, i el concert patumaire serà al programa oficial per realitzar-se el proper 8 de juny, dos dies abans que a Berga.

Per altra banda, també han volgut destacar que el Concert de Patum és l'únic acte de la festa berguedana que s'autofinança amb la venda d'entrades. Malgrat que tots els músics de la banda del Memorial actuen de franc i els compositors fan les obres sense cobrar res, la infraestructura necessària per portar a terme l'acte a la plaça de Sant Pere és "molt costosa". A més, si hi ha mal temps i s'ha de fer al Teatre Municipal, les entrades no arriben ni a la meitat de les de la plaça, un fet que accentua el greuge. 

En aquest punt, doncs, la banda del Memorial ha manifestat la necessitat de tornar a tenir uns ingressos, després de diverses edicions amb mal temps. Amb aquests diners, han remarcat, es pot pagar el material i es poden fer venir músics de fora de Berga, per tal de continuar augmentant el patrimoni berguedà, també, a través de la música. Per això, doncs, han volgut agrair el suport en infraestructura que prestarà l'Ajuntament de Berga, així com el fet que la diada castellera sigui diumenge, en comptes de dissabte, ja que "dos actes tan potents el mateix dia quedaven fora de tota lògica" i disminuïen el volum de gent que podia acollir el concert. 
Arxivat a