Clam multitudinari a favor de la mineria a la Catalunya Central

Sectors socials, econòmics i polítics del territori reclamen una moratòria perquè Iberpotash pugui seguir abocant al Cogulló

Mar Martí
13 de maig del 2017
Actualitzat a les 23:30h
Pla general del públic congregat al Nou Congost per escoltar la lectura del manifest a favor de la mineria
Pla general del públic congregat al Nou Congost per escoltar la lectura del manifest a favor de la mineria | Mar Martí
Empresaris, sindicats, partits polítics i societat civil s'han aplegat aquest dissabte a la tarda al pavelló Nou Congost de Manresa per mostrar el seu suport a l'activitat minera del Bages i per defensar els 5.000 llocs de treball directes i indirectes que se'n deriven, molts dels quals també vinculats a la comarca veïns del Berguedà. L'acte, que segons l'organització ha congregat més de 4.000 persones, ha tingut el seu punt àlgid al voltant de dos quarts de set de la tarda, quan s'ha llegit un manifest en què s'alerta del perill que suposaria que Iberpotash deixés d'abocar sal al runam del Cogulló de Sallent el proper 30 de juny, tal com es va acordar arran d'una una sentència judicial ferma. Així doncs, els convocants demanen a la Generalitat que doni suport a les mesures transitòries que proposta l'empresa minera per poder seguir abocant de manera "acotada i provisional" al Cogulló.

Des de les quatre de la tarda el pavelló Nou Congost de Manresa ha acollit diverses activitats amb motiu de l'acte de suport a la mineria que ha organitzat el Fòrum de la Catalunya Central. Entre els actes que s'han fet hi ha una donació de sang, inflables, concerts o una xocolatada. El punt àlgid, però, ha arribat a dos quarts de set de la tarda quan una estudiant d'Enginyeria de Mines de la UPC de Manresa ha llegit el manifest de suport a l'activitat minera del Bages. 

A més, al llarg de tota la jornada festiva –que està previst que finalitzi a les nou del vespre- s'ha organitzat una recollida de signatures a favor de la continuïtat de l'activitat minera. Aquest dissabte l'organització preveu recollir al voltant de 2.500 signatures, que se sumaran als 5.000 suports que ja ha recollit el comitè d'empresa. A més, hi haurà 15 dies més per recollir signatures i, posteriorment, es traslladaran els suports aconseguits a la Generalitat. 

La jornada ha comptat amb la presència d'una vintena d'alcaldes del Bages i del Berguedà de diferents colors polítics, així com també diputats al Parlament de Catalunya, representants de sindicats, empreses i entitats del Bages. 

La CUP es desmarca de l'acte

Tots els partits polítics s'han posicionat a favor de l'acte d'aquest dissabte, a excepció de la CUP, que prèviament a la celebració del Nou Congost ha fet públic el seu posicionament. El partit ha volgut mostrar el seu suport als treballadors d'ICL Iberpotash però ha volgut deixar clar que no es pot continuar abocant sal al runam del Cogulló després del 30 de juny. La CUP creu que l'empresa és la "principal responsable de la sentència que l'obliga a deixar d'abocar" i considera que és ella qui ha "d'assumir els costos de la feina mal feta, i en cap cas els treballadors han de rebre cap impacte negatiu". "Amb abocaments o sense l'empresa és absolutament viable", considera la CUP, qui ha volgut recordar que el grup ICL "ha guanyat més de 400 milions d'euros durant els últims 10 anys". 

Retard en la construcció de la rampa de Súria

El grup ICL Iberia –matriu d'Iberpotash- i la Generalitat –a través de la Comissió d'Urbanisme- van pactar el 30 de juny com a data màxima perquè la companyia minera pogués seguir abocant sal al Cogulló de Sallent. La data es va fixar per donar compliment a la sentència del TSJC que anul·lava parcialment el pla general de Sallent. En concret, l'acord estableix la data límit per fer abocaments i fixa que la muntanya ha de tenir una alçada màxima de 538 metres sobre el nivell del mar, i una superfície delimitada a 47,5 hectàrees.

Iberpotash va pactar aquesta data tenint en compte que els seus plans establien que abans del 30 de juny de 2017 ja s'hauria acabat de construir la rampa d'accés a l'explotació de Súria, que ha de concentrar tota la producció de l'empresa. Amb tot, per diversos motius i dificultats tècniques les obres acumulen retards de fins a 20 mesos i, per això, si l'empresa deixa d'abocar sal al Cogulló aquest 30 de juny es veuria abocada a reduir la seva activitat i podrien perillar els llocs de treball. 

Un manifest de suport

El manifest subratlla la importància de l'activitat minera a la Catalunya Central i considera que és un dels "motors econòmics i socials més importants de la regió". El text assegura que si Iberpotash ha de deixar d'abocar al Cogulló el proper 30 de juny es veurà aboca a una "dràstica reducció de l'activitat, posant en perill una gran part dels 5.000 llocs de treball directes i indirectes". De fet, el president del comitè d'empresa, Fernando Rivera, ha exposat que "si no hi ha cap moratòria l'empresa es veurà obligada a baixar la producció i això implicarà reduir el personal". En aquest sentit Rivera ha dit que "volem que l'empresa es comprometi a restaurar la Botjosa i el Cogulló però que no es perdi ni un lloc de treball". 

Per tot plegat, a través del manifest es reclama a la Generalitat que "ajudi" a mantenir el futur de les persones, el territori i l'activitat econòmica i es demana "el suport a les mesures transitòries" que, segons ells, "han de servir pel tancament ordenat de l'explotació de Sallent". Els signants creuen que amb aquestes mesures -on s'hi inclou un ús acotat, provisional i limitat del Cogulló i la construcció d'una planta de purificació de sal a Sallent- "es poden salvar llocs de treball i ajudar a obtenir la sostenibilitat ambiental buscada". 

Les mesures transitòries que planteja Iberpotash

L'empresa ha fet públiques les mesures transitòries per fer front a la sentència judicial i que estaria negociant amb la Generalitat. Principalment, l'empresa es planteja continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent fins el tercer trimestre del 2019, però amb menor quantitat. En total, preveu abocar al Cogulló menys del 5% del seu volum actual. 

Per poder reduir la quantitat d'abocaments, l'empresa es planteja un seguit de mesures com ara la construcció d'una planta de purificació de sal a Sallent. Es tractaria de la construcció de la primera fase d'una planta de purificació de sal i, un cop hagi acabat l'activitat a Sallent, aquesta planta podria ser un instrument de restauració del dipòsit salí. 

D'altra banda, Iberpotash també preveu incrementar el triatge dins la mina fins a un 30%, de tal manera que part del residu es quedarà a dins, als forats que s'hi van fent. La resta de solucions transitòries que planteja l'empresa minera són donar prioritat a la venda de sal de desgel a Sallent; portar més sal de Sallent a Súria de la que es trasllada actualment; i optimitzar l'ús del col·lector.