La Baells potenciarà la pesca i les activitats esportives per atraure turisme durant el Festival d'Estiu

El festival ha augmentat un 50% els visitants des del seu inici, amb més de 4.000 persones implicades el 2016

12 de maig del 2017
Actualitzat el 13 de maig a la 1:04h
Presentació del Festival d'Estiu de la Baells
Presentació del Festival d'Estiu de la Baells | Aida Morales
El Festival d'Estiu de la Baells agafa embranzida aquest mes de maig per convertir-se en un aparador turístic i esportiu de gran abast fins a fins a mitjans de setembre. En la seva tercera edició des que l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà) va apostar pel nou format, el festival ha anat creixent i consolidant-se, doblant la participació en les activitats i arribant, l'any passat, fins a les 4.000 persones, sense quantificar tota la gent que fa ús habitual del pantà, fora del marc de l'esdeveniment.

Ara, i en paral·lel al treball del Pla d'Usos i del Pla Especial d'Ordenació de l'embassament, que ja s'està debatent amb agents socials i econòmics, la Baells tornarà a mostrat totes les seves virtuts, posant de manifest el gran ventall de possibilitats esportives que ofereix, així com les seves potencialitats en el món de la pesca. De fet, han explicat aquest divendres en una roda de premsa, aquests dos aspectes són els que es treballaran com a novetats d'enguany. 

Segons ha explicat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, l'esport de la pesca és un aspecte que s'ha d'aprofitar al pantà. Actualment, ja es porten a terme diverses activitats, però l'objectiu del festival serà amplificar-les, amb una jornada de coneixement piscícola i un mostreig del riu a la cua del pantà el proper 15 de juliol, i un curs de tècniques de llançat amb canya de mosca el 17 de setembre. 

Amb tot això, ha especificat, es "descobriran les moltes possibilitats" que ofereix l'embassament, i es treballarà en l'estudi per valorar quin és el tipus de peix "més propici" perquè visqui en aquesta massa d'aigua i que ajudi a mantenir la qualitat i l'ecosistema. En aquesta línia, també s'intentarà que "vinguin pescadors d'arreu del món", i que això incentivi, a través de guiatges locals i venda de material, l'economia local. 
 

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, i la responsable del Servei de Creació Turística de l'ADBerguedà, Rosa Colomer Foto: Aida Morales


Per altra banda, i pel que fa a les activitats esportives, l'alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia, ha destacat la Swimrun La Baells que es farà el proper 10 de juny i que serà la primera prova que combinarà aigua dolça i muntanya a Catalunya, amb sortida i arribada a Vilada; així com la Half Triatló Berga, que enguany organitza el Club Triatló Berga, i que, malgrat que potser no arribarà als participants d'anteriors edicions, ha dit, es vol continuar perquè "és una cursa consolidada". 

Més enllà d'aquí, el Festival d'Estiu inclourà una nedada popular a l'inici de la temporada, un test de material aquàtic, una regata, els premis TECNO Baells, una caminada popular, un open de carpfishing, una triatló infantil, una travessia, diverses sortides nocturnes per veure les llàgrimes de Sant Llorenç amb sopar i cremat de rom, sortides amb piragua o un torneig de waterpolo, entre d'altres. 

La Baells, un recurs "amic" de la comarca

El pantà de la Baells ha d'esdevenir un recurs "amic" de la comarca, segons ha precisat el vicepresident de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà Vicenç Linares. El seu desenvolupament a través de diverses activitats permetrà convertir-lo en un "al·licient turístic", així com trencar el punt de vista que moltes vegades es té del pantà. En aquest punt, ha dit, cal que la gent canviï la seva percepció de l'embassament, deixant de concebre'l com una "ferida" a la comarca, sinó com una porta a noves oportunitats. 

De la mateixa manera ho ha remarcat Calderer, que també ha agraït la bona predisposició de l'Agència Catlaana de l'Aigua (ACA) perquè s'hi puguin realitzar activitats, i la voluntat de les institucions del Berguedà per convertir-lo en un recurs "de qualitat" i proper a l'àrea metropolitana. 
 

Presentació del Festival d'Estiu de la Baells Foto: Aida Morales