Els Plens mantindran les expulsions fins que es resolgui la impugnació del Patronat de la Patum

La comparsa informa l'Ajuntament de Berga que prepararà la Patum d'enguany, seguint la dinàmica prèvia a la reunió del Patronat extraordinari | Els Plens mantenen el nombre de vestidors en plantilla, tot i que no contemplen la readmissió de Sergi Montaner, Ignasi Casasayas i Jordi Montanyà

09 de maig del 2017
Actualitzat el 10 de maig a les 18:11h
Salt de Plens
Salt de Plens | Aida Morales
La comparsa dels Plens ha informat, a través d'una comunicació a l'Ajuntament de Berga, que mantindrà les expulsions i el funcionament intern tal com estava, fins que no es resolgui la impugnació que van sol·licitar del Patronat extraordinari de la Patum del passat 1 de febrer, segons ha pogut saber NacióBerguedà. En aquesta reunió es va acordar l'obligatorietat de renovar tots els estatuts interns de les comparses, amb uns punts mínims establerts pel mateix Patronat, i que els tres expulsats (Sergi Montaner, Ignasi Casasayas i Jordi Montanyà) es mantindrien dins de la colla dels Plens, ja que aquestes quedaven configurades com en la darrera Patum de setembre. 

Ara, i amb aquesta nova carta que s'ha enviat al consistori berguedà, la comparsa torna a reafirmar-se com a sobirana d'ella mateixa, i afirma que, fins que legalment no es resolgui la impugnació d'aquesta reunió, no contempla la readmissió dels expulsats, malgrat mantenir el nombre de vestidors. D'aquesta manera, doncs, sí que es tenen en compte les tres persones que havien de substituir els expulsats, i que es van votar com a nous vestidors en plantilla: Jordi Rou, Joan Olalla i Trini Bascompte. 

En aquest punt, els Plens anuncien que comencen a treballar per a la propera Patum, just en el moment que semblava que les parts podien començar a acostar posicions. Això es el que es va desprendre d'una reunió a finals de març entre les dues parts, sota la mediació de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la regidora de Patum, Mònica Garcia. En aquesta, tots els implicats directes en el conflicte van exposar el seu punt de vista, així com bona part dels vestidors integrants de la plantilla. Tal com va transcendir, va ser una reunió tranquil·la, sense la tensió que s'havia viscut en trobades anteriors. 

Just dies abans, però, la comparsa dels Plens havia emès un comunicat on afirmava que els tres expulsats havien posat en "perill" la colla, amb faltes de "gravetat absoluta", mentre que, per contra, aquests indicaven que el manifest fet públic per la comparsa estava ple "d'acusacions falses". 

La crisi dins de la comparsa dels Plens va esclatar el passat dissabte 21 de gener quan, en una reunió de la plantilla, tres vestidors van ser expulsats, després de fer notòria la seva voluntat de fer més democràtica i transparent la comparsa, tot instant a repensar els seus Estatuts interns. Entre algunes de les propostes que hi havia, volien que el cap de colla deixés de tenir capacitat decisòria per sobre de la resta, que les dones poguessin entrar normalment a formar part de la comparsa o que es posessin a disposició diversos salts de Plens per a la ciutadania. 

En aquesta reunió, el cap de colla va anunciar la seva expulsió per "traïció i sedició". Aquest aspecte ha generat un intens debat ciutadà que, alimentat per la crítica i la demanda d'explicacions dels partits polítics polítics, va portar l'equip de govern a convocar una reunió extraordinària del Patronat, que és la que actualment genera polèmica a causa de les impugnacions.

Les comparses elaboren els nous reglaments

Més enllà del conflicte dels Plens, la resta de comparses de la Patum ja s'han posat a treballar per elaborar els nous reglaments interns, que consensuen punts i línies vermelles amb l'òrgan gestor de la festa, per tal que la Patum sigui més oberta, transparent i participativa. Moltes de les comparses, va informar l'últim Patronat, ja han elaborat i aprovat els nous estatuts, així com ratificat els caps de colla, tot i que n'hi ha altres que encara ho estan fent. 
Arxivat a