El Consell Comarcal vol «endreçar» l'urbanisme entorn del pantà de La Baells per aprofitar-lo turísticament

L'ens comarcal organitza dos tallers oberts a la ciutadania, ajuntaments, agents econòmics i socials, per tal de completar el Pla especial d'urbanisme

05 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:55h
Roda de premsa per presentar els tallers entorn del Pla especial d'urbanisme de la Baells
Roda de premsa per presentar els tallers entorn del Pla especial d'urbanisme de la Baells | Aida Morales
El pantà de la Baells és una infraestructura que el Berguedà es planteja, des de fa uns anys, aprofitar turísticament. Així es porta treballant durant els darrers temps, en els quals s'ha anat configurant un Pla d'Usos de l'embassament i, actualment, un Pla especial urbanístic, que reguli totes les accions que s'hi poden realitzar a l'entorn. Amb aquesta finalitat, i l'objectiu de tenir-lo enllestit l'any 2018, el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona han realitzat un primer projecte de pla que, en els propers dies, es preveu completar, tenint en compte l'opinió dels diferents agents econòmics i socials implicats, així com ajuntaments o propietaris de la zona. 

D'aquesta manera, s'han programat dos tallers el proper 11 de maig a Cercs i 1 de juny a Vilada, en què s'explicarà aquest Pla especial, amb una pre-diagnosi, estat actual i objectius, i es recolliran aportacions diverses. Una vegada s'hagi fet això, es portarà a aprovació de cada ajuntament, al Consell Comarcal i, després d'un període d'exposició pública i al·legacions, a la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. 

Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, en roda de premsa d'aquest divendres, el Pla especial aportarà "transformació" a la comarca, i un pas endavant molt important en l'aprofitament de la Baells. "Ja no és una volada de coloms; ara va en serio", ha declarat, tot indicant que, després d'anys de problemes per realitzar activitats al pantà, actualment l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'hi està posant de cara. 
 

L'alcaldessa de Vilada, Montse Badia, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs Foto: Aida Morales


Conjuntament amb aquesta institució, doncs, l'embassament berguedà es convertirà en el primer de Catalunya que tindrà un Pla especial. "Som un conillet d'índies", ha explicat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, que, per la seva part, però, ha celebrat que després de 40 anys es pugui aprofitar el recurs aqüífer: "És una gran oportunitat per Vilada i Cercs per generar economia que beneficiï a tota la comarca; és l'embassament que està més a prop de l'àrea metropolitana". 

En conjunt, ha relatat Francàs, s'han enviat unes 200 invitacions per assistir als tallers que s'han organitzat. Unes sessions que requereixen d'inscripció prèvia, ha precisat l'alcaldessa de Vilada, Montse Badia, i on també es vol convidar els ciutadans que s'hi vegin interessats. 

"La comarca fa anys que apostem per la Baells", ha conclòs Francàs. En aquest sentit, s'ha vist esperançat per aquest pas endavant, que espera que porti nous horitzons a nivell turístic, sempre des de l'ordenació i el respecte envers el medi ambient. A partir de llavors, però, ja començarà una segona fase d'actuació, regulant urbanísticament i també l'activitat que s'hi realitza, per concentrar l'embassament dins del projecte global del Berguedà que, per altra banda, també implica altres zones, com ara la via blava o la ruta del Tramvia de Sang.