El Museu del Ciment Asland de Castellar del n'Hug, exemple a Catalunya de la volta catalana

El museu acollirà dues jornades específiques sobre aquesta tècnica constructiva

Redacció
05 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:23h
Museu del Ciment Asland
Museu del Ciment Asland | Patrimoni Industrial
El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug i el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitzaran, el propers dies 12 i 13 de maig al municipi berguedà, ls jornades tècniques “La volta catalana”, unes sessions que tenen l’objectiu de potenciar i donar a conèixer el valor patrimonial d’aquesta tècnica constructiva i ser un espai de reflexió entre ponents i assistents, com a cas paradigmàtic d’una tècnica tradicional vigent.
 
La sessió del primer dia tindrà caràcter teòric, segons han informat, i s’hi abordaran temes com la importància dels materials, les particularitats del procés constructiu, la influència d’aquesta tècnica al llarg de la història, les problemàtiques al voltant de la restauració i els nous usos del patrimoni arquitectònic. Així mateix, es parlarà de les intervencions que s’han dut a terme a la mateixa fàbrica Asland. Per altra banda, el segon dia es farà un taller de voltes de maó de pla, durant el qual es construirà una escala de cargol i els participants podran intervenir en la seva execució.

El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, seu del mNACTEC, està ubicat a l’antiga fàbrica cimentera Asland, al paratge del Clot del Moro. Erigida entre els anys 1901 i 1904, és una obra arquitectònica singular de primera magnitud, construïda amb pedra calcària de la zona, estructura metàl·lica i voltes de maó de pla amb ciment pòrtland, un sistema patentat als Estats Units per Rafael Guastavino.