Asseguren amb ferros la branca del Pi Jove per evitar que caigui

L'empresa Doctor Árbol realitza una primera actuació de reforç

Redacció
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:40h
Actuació d'emergència al Pi Jove per evitar que caigui una de les branque
Actuació d'emergència al Pi Jove per evitar que caigui una de les branque | Ajuntament de Castellar del Riu
La branca del Pi Jove de les Tres Branques que tenia perill de caiguda ja torna a estar subjecta, segons ha informat l'Ajuntament de Castellar del Riu. Tal com han explicat, l'empresa que ja va realitzar la restauració del Pi Vell, Doctor Árbol, ha instal·lat una sèrie de ferros que subjecten la branca de l'anomenat arbre successor que, malgrat estar morta, manté l'essència dels tres eixos, com a símbol dels Països Catalans. 

Aquesta actuació, han indicat, s'ha fet "de forma provisional" per minimitzar el perill existent amb la branca tallada. A causa de les nevades d'aquest hivern, el tronc s'havia desplaçat i podia acabar de desprendre's de la soca. Amb aquesta actuació, doncs, la branca s'ha subjectat amb ferros i tirants, a l'espera que la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona desencallin el conveni que ha de permetre actuar de nou en aquest indret emblemàtic. 

El Pi Jove va ser atacat el passat novembre del 2015, i pocs mesos després, la branca que va patir l'atemptat va morir. Això va posar en perill el conjunt de l'arbre, que va quedar tocat de mort, tot i que finalment el pi va aconseguir sobreviure

El Pi Jove, tradicionalment considerat com el pi successor, veu de la tradició de l'independentisme més radical dels anys 80, i va esdevenir un símbol de lluita pel Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Més recentment, l'Esquerra Independentista del Berguedà se l'ha fet seu com un dels punts on, cada any, es realitza l'acte polític de la Candidatura d'Unitat Popular, el Casal Panxo i ARRAN, durant l'aplec del Pi de les Tres Branques. No obstant això, la tradició d'adorar l'arbre ve d'antic, i el 1810 ja se'n parla en alguns escrits.