El polèmic festival de música electrònica de Sant Jaume de Frontanyà planteja traslladar-se al Ripollès

La notícia genera l'oposició dels veïns de Les Llosses, amb accions com una recollida de signatures o també demanar una consulta a l'ajuntament

Redacció
17 d'abril del 2017
Actualitzat a la 1:08h
 Vista d'un dels punts on es fa el festival de Sant Jaume de Frontanyà
Vista d'un dels punts on es fa el festival de Sant Jaume de Frontanyà | ACN
El festival Biomusicat es va celebrar l'estiu passat a Sant Jaume de Frontanyà (el poble més petit de Catalunya). Ara, però, els organitzadors el volen traslladar fins a les Llosses (el Ripollès). L'esdeveniment congrega més de 2.000 persones, es fa durant quatre dies al juliol i la música electrònica no para ni de nit ni de dia. L'any passat va generar polèmica entre els veïns, que asseguraven que era una "rave" encoberta. 

Ara, l'organització ha iniciat les gestions per traslladar el festival fins a una finca forestal de Les Llosses. Ja hi ha hagut una trobada entre l'organització, el propietari de la finca i els responsables del consistori. L'alcalde, David Serrat, ha confirmat que encara no han tramitat formalment cap permís però avança que no és competència de l'ajuntament autoritzar o no l'activitat. "Es tracta de sòl no urbanitzable i nosaltres haurem de posar-ho en coneixement d'Urbanisme, que és qui té l'última paraula", ha manifestat. Els veïns comencen a organitzar-se i s'estan plantejant accions, com una recollida de signatures o fins i tot demanar que es convoqui una consulta.

El tema també es va debatre al darrer ple municipal, on el secretari va informar que l'Ajuntament no podia tenir l'última paraula sobre si es podia autoritzar o no l'activitat. Segons detalla l'alcalde, la finca on es vol celebrar el festival és sòl no urbanitzable i, com a consistori, només poden tramitar la llicència i fer-la arribar a Urbanisme, que haurà de decidir si compleixen els requisits per autoritzar l'esdeveniment.

A més, l'alcalde ha evitat pronunciar-se sobre què li sembla la iniciativa. "Com a alcalde em dec tant a defensar la petició que fa el propietari de la finca com les queixes dels veïns", manifesta. Serrat fa un pas més i avança que, si s'acaba fent, no hauria de provocar "mals de cap a ningú". "Si es deixa fer és perquè té tots els permisos", valora.

L'objectiu dels organitzadors és fer la festa al juliol. Segons exposen a l'Ajuntament, s'han fixat en les Llosses perquè només a deu quilòmetres de Ripoll, on s'hi pot arribar fàcilment en tren o autobús.

Queixes dels veïns i l'oposició

La possibilitat que el festival es faci a la població ja ha encès les alarmes entres els veïns. A iniciativa del partit de l'oposició Les Llosses Participa, un grup de veïns es van reunir per poder debatre sobre l'assumpte. El regidor d'aquest grup, Jaume Cuní, lamenta que l'alcalde no està donant tota la informació i entén el neguit dels veïns. "Ja els he dit que faré d'altaveu de les seves queixes al ple", ha manifestat.

Els veïns ja han redactat un formulari per recollir signatures en contra de l'esdeveniment i també han plantejat a l'alcalde que faci una consulta perquè decideixin entre tots si volen o no que el poble aculli aquest festival. "Estan preocupats perquè és molta gent, passaran per davant de casa seva i tenen bestiar i també nens petits, és normal que no ho vegin bé perquè és una activitat que no s'ha fet mai abans al poble", manifesta Cuní.