La colònia Cal Pons de Puig-reig és declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

L'alcalde de Puig-reig celebra el nomenament i espera que aquest permeti aconseguir ajudes i subvencions que permetin restaurar-la i convertir-la en un reclam

11 d'abril del 2017
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:02h
Església de la Colònia de Cal Pons
Església de la Colònia de Cal Pons | Aida Morales

El president de l'Associació de Veïns i Amics de Cal Pons, Jaume Serra, i l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba Foto: Aida Morales


La colònia de Cal Pons de Puig-reig, una de les set que integren el municipi, ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya (BCIN). Ho ha donat a conèixer aquest dimarts l'Ajuntament del municipi en una roda de premsa, on ha celebrat aquest reconeixement que, segons ha afirmat el seu alcalde, Josep Maria Altarriba, ajudarà a posar en valor, rehabilitar i tornar a donar vida a aquest conjunt d'elements patrimonials que, ara més que mai, necessiten tot el suport de les institucions supracomarcals. 

Tal com ha explicat, el consistori fa uns dos anys que està vetllant per aquest reconeixement. A Catalunya, ha dit, només hi ha tres espais industrials considerats BCIN, i que la colònia de Cal Pons sigui un d'ells, ha continuat, és un motiu que "omple de satisfacció". Aquesta declaració, doncs, se sumarà a la de la Colònia Güell i a la de la Colònia de Borgonyà, i ajudarà a posar en valor els seus espais i edificis, obrint la porta a tenir més recursos per a rehabilitar-los 

Altarriba també ha precisat que la declaració afecta tota la colònia de Cal Pons, la major part de titularitat municipal, tot i que també alguns edificis privats. "Això és importantíssim", ha afirmat, ja que no només serà un al·licient per demanar més recursos, sinó també perquè ajudarà a estipular accions urbanístiques per conservar els edificis. 
 

Església de la Colònia de Cal Pons Foto: Aida Morales


Bàsicament, Cal Pons ha estat escollida com un Bé Cultural d'Interès Nacional per la seva "idiosincràsia", ha explicat l'alcalde. L'església, ha dit, "és diferent" de la resta que hi ha en altres colònies industrials de Catalunya, mentre que a la Torre Nova, on vivien els amos, hi ha uns frescos "únics". "Cap altra torre de l'amo té aquest tipus de frescos", ha declarat. 

Aquestes són les característiques que, ara farà un any i mig, es van presentar als representants del Departament de Cultura de la Generalitat que van visitar la colònia. Segons Altarriba, a ells se'ls va presentar aquesta situació, així com la necessitat de continuar donant suport a un patrimoni que, si no es comença a cuidar, pot "caure a trossos". 

Millores imminents

"El reconeixement és un punt de partida per posar en valor el patrimoni industrial del Llobregat", ha declarat Altarriba. De fet, ha dit, Puig-reig és el municipi amb més colònies de Catalunya, però n'hi ha d'altres que es troben en una situació molt similar. Per això, i amb la manca de recursos econòmics municipals per garantir el seu manteniment, l'alcalde considera que és tasca de les institucions supramunicipals, el fet d'ajudar a la seva restauració, així com passa en altres països europeus: "Seria un pecat no fer aquest esforç".
 

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba Foto: Aida Morales


No obstant, ha considerat, aquesta idea ha d'arribar a les "administracions de més amunt, siguin quines siguin, i sigui el moment que polític que sigui" ja que, si no, serà la societat la que s'acabarà "carregant" la història. 

De moment, i gràcies a un projecte comarcal de Feder, es podrà començar a rehabilitar la teulada i l'espai de la Torre Nova perquè s'hi puguin realitzar jornades, exposicions, tallers o concerts, entre d'altres. Un espai, ha precisat, on s'haurà de consensuar amb els veïns i els partits què s'hi pot acabar fent, però que de moment es podrà començar a arreglar. 
 

Colònia de Cal Pons, a Puig-reig Foto: Aida Morales


Implicació dels veïns

Segons ha explicat el president de l'Associació de Veïns i Amics de Cal Pons, Jaume Serra, és una "molt bona notícia" aquest reconeixement, ja que obre la porta a "dinamitzar" l'espai, tal com ho estan començant a fer ells mateixos amb visites guiades. Tal com ha dit, això pot donar una "empenta molt necessària" a Cal Pons, on de moment es fan visites a l'església i al bosquet. 

Cal Pons, on actualment viuen uns 250 veïns, es va construir el 1845 durant l'època daurada de les colònies industrials. No obstant això, molts dels seus edificis es van abandonar arran del tancament de la fàbrica el 1995. "Va ser un daltabaix molt gran per a la gent que hi treballava", ha explicat Serra. 

Des de llavors, els veïns i gent de la zona s'hi ha implicat, intentant preservar els espais i dinamitzar la zona. 
 

El president de l'Associació de veïns i Amics de Cal Pons, Jaume Serra Foto: Aida Morales

Arxivat a