El Pi Jove, a punt de perdre una de les tres branques a causa de les inclemències del temps

Les condicions meteorològiques han desplaçat la branca morta que va intentar ser serrada

Redacció
11 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:58h
Branca desplaçada del Pi Jove de les Tres Branques
Branca desplaçada del Pi Jove de les Tres Branques | Cedida
El Pi Jove de les Tres Branques, que es troba a uns 200 metres de l'emblemàtic Pi de les Tres Branques descrit per Jacint Verdaguer, té un dels tres eixos a punt de caure. Així ho ha confirmat a NacióBerguedà l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, que ha assegurat que, en aquest cas, no es tracta d'un nou atac a l'arbre, sinó de les conseqüències de les inclemències del temps, que han acabat de trencar l'eix i han desplaçat aquesta part morta del pi. 

Tal com ha explicat, el pes de les darreres nevades ha estat el factor principal que ha perjudicat la branca morta de l'arbre. Aquesta va ser atacada el passat novembre del 2015, i pocs mesos després va morir. Això va posar en perill el conjunt de l'arbre, que va quedar tocat de mort, tot i que finalment el pi va aconseguir sobreviure

Segons Solé, actualment els Mossos d'Esquadra estan precintant la zona per assegurar que la branca no caigui. Per altra banda, ha informat, l'Ajuntament de Castellar del Riu ja s'ha posat en contacte amb l'empresa que va restaurar el Pi Vell, Doctor Árbol, per tal que porti a terme, també, les mesures convenients per assegurar la tercera branca del Pi Jove i, com a mínim, "mantenir el simbolisme".

El Pi Jove, tradicionalment considerat com el pi successor, veu de la tradició de l'independentisme més radical dels anys 80, i va esdevenir un símbol de lluita pel Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Més recentment, l'Esquerra Independentista del Berguedà se l'ha fet seu com un dels punts on, cada any, es realitza l'acte polític de la Candidatura d'Unitat Popular, el Casal Panxo i ARRAN, durant l'aplec del Pi de les Tres Branques. No obstant això, la tradició d'adorar l'arbre ve d'antic, i el 1810 ja se'n parla en alguns escrits.
 

Pi Jove de les Tres Branques amb una de les branques a punt de caure Foto: Cedida

 

Pi Jove de les Tres Branques amb una de les branques a punt de caure Foto: Cedida