Berga dona compliment a la denúncia de la Comissió Europea i inaugura una depuradora que tracta els nutrients

El nou equipament ha suposat una inversió de 2,5 MEUR per part de la Diputació de Barcelona

ACN
07 d'abril del 2017
Actualitzat el 11 d'abril a les 12:55h
Instal·lacions de la depuradora de Berga.
Instal·lacions de la depuradora de Berga. | ACN
Berga ha inaugurat oficialment aquest divendres les obres d'ampliació de l'estació depuradora d'aigües residuals, que dóna servei a tota la població i també al polígon de la Valldan. Les obres respon a la denúncia que va fer la Comissió Europea l'any 2014 davant del Tribunal de la UE contra cinc municipis catalans, entre els quals Berga, perquè incomplien la directiva comunitària de tractament d'aigües residuals.

El nou equipament, que ha suposat una inversió de 2,5 MEUR per part de la Diputació de Barcelona, però permet tractar els nutrients –nitrogen i fòsfor-, una actuació que amb l'antiga depuradora no es podia fer perquè havia quedat obsoleta. De fet, aquesta obra estava pendent des del 2005 però, davant les dificultats econòmiques de l'ACA, el projecte es va anar endarrerint fins que el 2015 l'Ajuntament de Berga va arribar a un acord amb la Diputació de Barcelona per tirar endavant l'obra.

L'estació depuradora d'aigües residuals de Berga, doncs ja compleix els requeriments de la Unió Europea i, gràcies a l'ampliació i modernització que ha sofert, ja pot tractar els nutrients. Aquest divendres la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, acompanyada pel president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, el gerent de l'ACA, Lluís Ridau, i la corporació municipal de Berga han inaugurat oficialment les obres d'ampliació, que es van adjudicar l'any 2015 gràcies a un acord entre l'Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona. 

L'any 2014 la Comissió Europea va denunciar l'estat espanyol perquè alguns municipis de Catalunya, entre els quals Berga, no complien la directiva europea sobre el tractament d'aigües. En concret, argumentaven que aquests municipis no tenien els "sistemes adequats de col·lecció i tractament", cosa que comportava "un risc pera la salut humana, els aqüífers i el medi ambient". Tot i que la renovació de la depuradora de Berga estava projectada des de l'any 2005, les dificultats econòmica de l'ACA van fer que el projecte s'anés demorant. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà –l'ens que gestiona les 9 depuradores de la comarca-, David Font, ha apuntat que aquesta era una "obra necessària" i ha recordat que quan es va construir la depuradora, fa prop de 20 anys, "no era necessària l'eliminació dels nutrients". Ara, ha dit Font, la nova depuradora "permet complir escrupolosament la directiva europea" però, a més, no només s'ha executat allò que deia la Unió Europea, sinó que s'ha aprofitat "per introduir millores en el sistema de depuració per optimitzar el sistema depuratiu de la ciutat de Berga i el Polígon de la Valldan". 

De la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha explicat que, en aquest cas, la Diputació "ha jugat un paper clau" en un moment en què la Generalitat ha passat per dificultats econòmiques i ha volgut destacar el compromís de l'ens en "establir un cicle complet de l'aigua". Conesa ha detallat que les obres han servit per fer un nou canal de depuració, per ampliar la capacitat de la depuradora i per implantar una nova tecnologia que permet "fer un control més exhaustiu dels nivells de depuració en cada moment". A més, també s'ha instal·lat una aula educativa en un edifici annex perquè les escoles de la comarca puguin "prendre consciència sobre el medi ambient". 

Aposta de l'ACA pel Berguedà 

El gerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Lluís Ridau, ha celebrat que en aquests moments l'ACA "ja està sortint de l'atzucac" en què es trobava i, per tant, ha dit, està "en disposició de fer obres". Ridau ha afirmat que el Berguedà és una de les comarques prioritàries per a la Generalitat en la gestió de l'aigua i, per això, en aquests moments hi ha diversos projectes en marxa en poblacions com Avià, Olvan, Borredà, Sant Julià de Cerdanyola i Cal Rosal.

En concret, Ridau ha destacat l'obra de la futura depuradora de Borredà, que ha patit alguns retards per la pressió veïnal. El director de l'ACA ha indicat que, finalment, s'ha arribat a un acord amb els veïns i el consistori perquè una part de de la depuradora sigui coberta i evitar així les possibles molèsties d'olors o sorolls. Pel que fa als terminis d'execució, Ridau ha destacat que, si no es presenten al·legacions en l'exposició pública del projecte, les obres podrien començar aquest mes de maig.
 

Les autoritats en la inauguració de la depuradora de Berga. Foto: ACN

Arxivat a