La normativa del foc fa canviar el funcionament de la Patum Infantil

Els nens que tinguin menys de 10 anys no podran formar part de les Maces, els Àngels, les Guites i els Plens | La Patum Infantil està en converses amb el Departament de Cultura per marcar la seva excepcionalitat de cara al 2018

03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:58h
 Salt de Maces a la Patum de Lluïment Infantil.
Salt de Maces a la Patum de Lluïment Infantil. | Aida Morales
L'aplicació de la Disposició Addicional Sisena de la normativa del foc, segons la qual s'apuja fins als 10 anys l'edat mínima que han de tenir els menors d'edat en qualsevol comparsa del foc, ha obligat a modificar el funcionament intern de la Patum infantil, si més no, han informat, pel que fa al 2017. Així ho ha anunciat l'Associació de la Patum Infantil, que ha lamentat la situació, malgrat que ha afirmat que es veuen "obligats a acceptar-la i acatar-la". 

L'augment de l'edat mínima, doncs, afecta de forma directa les comparses de les Maces, Àngels, Guites i Plens. Com que la festa se celebrarà d'aquí a tan sols dos mesos, els seus organitzadors han considerat adequat complir la normativa, tot i que esperen que, de cara al 2018, es pugui tornar a fer "com sempre s'ha fet i sense cap tipus de restricció sobre l'edat dels nens" que volen formar part de les comparses de foc. 

A nivell pràctic, han informat, els nens que l'any passat formaven part d'aquest tipus de comparses i que a dia d'avui no tenen un mínim de 10 anys, no podran formar part d'aquestes. En total, han explicat, es tracta de 25 infants afectats per la normativa. 

Recollida de firmes

Per tal d'evitar l'aplicació de la normativa del foc, el passat 11 de setembre ja es va iniciar una campanya de recollida de firmes, amb l'objectiu de trobar una solució conjunta en el cas de la Patum Infantil. En total, es van aconseguir 2.346 firmes, i també es va iniciar una campanya on-line perquè la gent que no havia pogut firmar presencialment, ho pogués fer a través de change.org. Per altra banda, també es va realitzar una reunió amb el Departament de Cultura de la Generalitat, on es va exposar la problemàtica existent, i on es va quedar que es presentaria un dossier seguint unes pautes i criteris molt marcats que, posteriorment, revisarien els tècnics del Departament. 

Ara per ara, han indicat, aquest dossier s'està treballant amb la col·laboració de l'Ajuntament de Berga, especialment de la regidora de Cultura, Mònica Garcia, han precisat des de la Patum Infantil, que ha facilitat bona part de la documentació. Per això, amb la màxima brevetat, han dit, aquest document s'entregarà al Departament de Cultura, a l'espera que els tècnics el supervisin i, un cop ho hagin fet, que es marqui l'excepcionalistat de la normativa a la Patum Infantil. 
Arxivat a