El maltractament i l’abandonament animal, un problema real al Berguedà

Gairebé cada setmana hi ha notícies sobre abandonaments i maltractaments en aquesta comarca, però les ajudes per combatre’ls són “insuficients”

Paula Sánchez
04 d'abril del 2017
Actualitzat el 05 d'abril a les 9:46h
Un dels gossos de la Protectora d'Animals de Berga amb donacions de menjar.
Un dels gossos de la Protectora d'Animals de Berga amb donacions de menjar. | Associació Berguedana per la protecció dels animals.
Són moltes, les notícies i publicacions que es veuen per les xarxes socials sobre animals desapareguts i/o trobats en condicions deplorables a la comarca. Recentment, hi ha hagut un cas clar de maltractament animal a Castellar de N’Hug. La protectora del Berguedà, situada a Berga, va rebre una trucada d’alerta d’una veïna explicant que havien localitzat quatre gats morts per enverinament, alguns d’ells encara estaven agonitzant. Encara no es coneix el responsable o responsables del fet.

Veterinaris de la comarca expliquen que el maltractament és molt difícil de detectar i de saber qui ha sigut el responsable, ja que la majoria d’animals abandonats tenen clars signes d’haver sigut maltractats. Per altra banda, si es mira l’evolució de les entrades de gossos i gats a l’Associació Berguedana per la protecció dels animals des del 2012 fins al 2016, es pot veure un notable canvi positiu. Al 2012 van entrar 147 gossos i 63 gats. Si es compara amb l’any passat, van entrar 38 gossos i 29 gats menys. Però no tot és positiu. Pel que fa a les adopcions, destaca un canvi cap a la baixa. Al 2012 es van adoptar 115 gossos i 59 gats, 58 gossos i 35 gats més que al 2016.

El Berguedà té 31 municipis, dels quals tots menys la Pobla de Lillet tenen conveni amb la protectora. Fonts de l’Associació Berguedana per la protecció dels animals han indicat que des de l'Ajuntament no es vol signar el conveni perquè, segons la Protectora, han dit que "no fa falta". No obstant això, l'alcalde de la Pobla, Vicenç Linares, ha explicat el seu punt de vista a NacióBerguedà, afirmant que són "plenament conscients" dels problemes amb els animals, i que s'està "treballant" per minimitzar-los. En aquest sentit, ha afegit, ja s'han demanat ajudes a la Diputació de Barcelona per la protecció dels animals, i s'està a l'espera de si el Consell Comarcal lidera el tema: "Si el Consell Comarcal ho capitalitza, nosaltres donarem aquests diners al Consell, i si aquest ho vol donar a la protectora, que ho faci". 

Les quantitats que reben estan relacionades amb el nombre d’habitants de cada municipi. Berga, la ciutat que té més nombre d’habitants del Berguedà, atorga 4.191,00 euros anuals. Xifres, asseguren des de la protectora, “insuficients” per cobrir totes les despeses de manteniment i cura dels animals. Els municipis més petits, per altra banda, aporten 279,50 euros al any.
 

Gos que va arribar en molt males condicions a la protectora. A causa d’un tumor, va perdre l’oïda d’una orella. Foto: Associació Berguedana per la protecció dels animals.



Però per col•laborar i ajudar a l’Associació Berguedana per a la protecció dels animals hi ha altres maneres. La protectora ja compta amb 190 socis, els quals paguen una quantitat voluntària dos cops a l’any. També tenen teamers, al voltants d’uns 42, que paguen un euro mensual. En l’àmbit internacional, tenen la seva associació a Alemanya i Suïssa de la qual reben grans ajudes, sobretot pinso, mantes i medicaments, entre d'altres.

Per altra banda, i segons el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA), la població cada vegada n’és més conscient i hi ha més sensibilitat per aquests temes, però queda molta feina per fer. Aquest fet es veu reflectit en els seus resultats electorals, que van a l’alça. Però la realitat és que cada any s’abandonen al voltant de 150.000 gossos i gats a l’estat espanyol, dels quals més de 40.000 a Catalunya. D’aquests, 150.000 han patit maltractament per part dels seus propietaris. Per tant, és un problema global, que no només afecta al Berguedà.