Puig-reig portarà autors de primer nivell en la 1a Festa del Llibre i la Novel·la històrica

L'Ajuntament de Puig-reig aposta per la proximitat amb autors, escriptors i historiadors, en una fira "diferent"

30 de març del 2017
Actualitzat a les 18:50h
Presentació de la Festa del Llibre i la Novel·la històrica de Puig-reig
Presentació de la Festa del Llibre i la Novel·la històrica de Puig-reig | Aida Morales
L'Ajuntament de Puig-reig apostarà, el proper dissabte 8 d'abril, per acostar la literatura històrica als ciutadans, d'una manera diferent de l'habitual. Fugint de la data típica de Sant Jordi, el consistori organitzarà la primera Festa del Llibre i de la Novel·la històrica del municipi, que apostarà per combinar autors comarcals amb altres de primer nivell, però sempre potenciant la vessant més propera i humanitària. 

Una fira, ha explicat el regidor de Cultura, Jesús Subirats, que va néixer de la mà de l'investigador i escriptor Jordi Matilló, que va proposar el projecte al consistori. Després d'analitzar el seu encaix, es va veure que aquest esdeveniment podia complementar-se, a la perfecció, amb la voluntat del municipi de difondre la seva història, així com fomentar la cultura i dinamitzar el teixit comercial. 

Partint d'aquesta base, ha explicat Subirats, es va decidir tirar endavant una festa amb una vintena d'autors de tot Catalunya, la gran majoria locals o comarcals, on cadascun d'ells pogués presentar la seva novel·la, signar i vendre llibres, i les dues llibreries del poble també poguessin difondre volums històrics relacionats amb aquests. Una prèvia de Sant Jordi, doncs, però sense caure en allò més "típic", afavorint que tots els autors tinguessin el mateix espai expositiu, i que els ciutadans també hi poguessin interactuar. 

La festa, doncs, es farà a la plaça Mestre Badia, complementada amb un esmorzar a càrrec de l'Associació Templera de Puig-reig, que també oferirà una visita històrica guiada pel poble, així com activitats de la mà d'altres entitats de caire històric. 

Festa participativa, amb autors reconeguts

L'objectiu d'aquesta festa, ha explicat Matilló, és configurar una fira del llibre que esdevingui una "festa en què tot el públic hi participi". D'aquesta manera, aprofitar la vessant cultural i pedagògica dels llibres i novel·les històriques i, també, explicar la història de Puig-reig a tota aquesta gent. 
 

Roda de premsa de presentació de la Festa del Llibre i la Novel·la històrica de Puig-reig Foto: Aida Morales


A més, s'intentarà donar, a cada llibre o autor, la importància que es mereix, sense regir-se per aspectes "mediàtics", com es pot veure durant Sant Jordi, ha dit, quan alguns personatges més coneguts "desplacen autors que escriuen durant tot l'any". 

Segons ha remarcat, durant la festa hi ha confirmada la presència de Rafel Nadal, Coia Valls, Jordi Mata, Jaume Clotet, Víctor Amela, Xavier Casinos, Griselda Lozano, Francesc Ribera “Titot”, Xavier Therós, Andreu Claret Serra, Sebastià Sardiné, Eudald Serra, Silvia Tarragó, Jordi Matilló, Begoña García, Joaquim Molina, Francesc Xavier Hernández Cardona, Carmen Martín, Fernando Ezquerra Lapetra i Jordina Ayats. 

"Crec que funcionarà molt bé", ha afirmat. En aquest sentit, ha dit, ja s'està treballant perquè, de cara a l'any que ve, la Festa del Llibre i la Novel·la històrica pugui durar dos dies, amb presència, fins i tot, d'autors internacionals. 

Dinamitzar la zona i el comerç

Segons el regidor de Comerç, Josep Campos, durant dissabte també s'ha volgut implicar els diferents comerços del poble, amb qui es farà un concurs d'aparadors. Això motivarà els turistes a passejar pel principal eix comercial del poble, així com les botigues a vestir-se, inspirades en llibres o novel·les històriques. 

El comerç guanyador tindrà un lot de llibres signats, mentre que el guanyador de les persones que participin en la votació, podrà rebre un lot amb productes agroalimentaris del poble. 
Arxivat a