El Banc del Temps creix al Berguedà com un espai solidari, de valors i sense obligacions

El president de l'entitat a la comarca, Jordi Macià, afirma que, "al contrari del que semblaria", hi ha més gent disposada a donar que a rebre | El Banc del Temps planteja col·laboracions amb entitats, empreses i institucions

01 d'abril del 2017
Actualitzat el 02 d'abril a la 13:55h
El president del Banc del Temps del Berguedà, Jordi Macià (dreta), amb Mehdi Haden, un altre membre de l'entitat
El president del Banc del Temps del Berguedà, Jordi Macià (dreta), amb Mehdi Haden, un altre membre de l'entitat | Aida Morales
Durant el 2016, el Banc del Temps al Berguedà va gestionar 1.000 hores i 300 intercanvis entre els seus usuaris. Tot això, a banda de la gran quantitat de tractes no registrats, que ja permeten destacar, aquesta entitat, com una de les que millor funcionen a nivell solidari i social a la comarca. Aquesta va néixer el 2010, de la mà de l'Associació de Famílies Monoparentals. En la majoria dels casos, es tractava de dones amb fills que intentaven col·laborar i intercanviar temps entre elles. No obstant això, el Banc del Temps va començar a créixer el 2013 amb més socis i intercanvis, amb un segon boom aquest 2016 que li ha permès la consolidació. 

La filosofia del Banc del Temps és simple. Una hora del teu temps val el mateix que la de qualsevol altra persona. Per tant, què millor que poder intercanviar objectes o serveis amb una finalitat social. De fet, aquesta és la "filosofia de l'intercanvi", ha volgut precisar el president de l'associació al Berguedà, Jordi Macià, trobar "l'excusa" perquè la gent es relacioni d'una manera més igualitària, fomentant l'ajuda, la col·laboració i les relacions socials. 

El funcionament del Banc del Temps, doncs, és també molt simple. Les persones es poden posar en contacte amb l'entitat al Berguedà i, a partir d'aquí, se'ls dona un usuari, des d'on podran entrar en una plataforma online per començar a intercanviar coses. En aquesta, tothom podrà oferir objectes o temps, així com demanar-ne, si és que en necessita. En aquest sentit, cada usuari tindrà hores en positiu o en negatiu, i la resta d'usuaris també podran veure qui ha tingut tractes amb qui, des de la màxima transparència. 

Entre els recursos que es poden ofertar o demanar, ha explicat Macià, hi ha de tot. Des de classes d'instruments o llengües individuals o en grups, fins a massatges, hores de paleta, pintura, costura o, simplement, acompanyament per anar a caminar, comprar, passejar animals o fer esport. A grans trets, ha especificat Macià, "qualsevol cosa que un pugui oferir i un altre pugui necessitar". 

Més oferta que demanda

Malgrat que pogués semblar al revés, dins del Banc del Temps hi ha més persones disposades a donar el seu temps, que a rebre'l. "La gent s'apunta perquè vol fer coses pels altres, però els costa molt demanar ajuda", ha precisat Macià. Això fa, ha dit, que sorgeixi la reflexió sobre el tipus de societat o ciutadania que hi ha a la comarca, molt més predisposada a la solidaritat del que podria semblar a priori. 

"Tenim una visió esbiaixada de la societat; aquí tothom fa el que li agrada fer", ha declarat. De fet, ha insistit, aquesta és una de les normes bàsiques i primàries de l'entitat: "Tothom és benvingut; tothom és valorat i no hi ha obligacions". Així, doncs, la confiança entre les persones esdevé clau, sense que ningú estigui obligat a fer més que un altre, sinó ben bé el que li vingui de gust i cregui que ha de fer. 

Xarxa global i aliances amb entitats, empreses i institucions

A través de la Xarxa Global de Bancs del Temps, el del Berguedà busca complicitats i intercanvis amb altres entitats d'arreu del món. Ho fa a través dels equips gestors, tot i que també ho està començant a treballar dins de l'Agència de Viatges que s'ha creat, i que no és res més que poder realitzar intercanvis per fomentar el turisme i els viatges. 

Per exemple, ha explicat Macià, dues dones de Barcelona van estar al Berguedà darrerament, gastant diverses hores amb diferent gent que, des de la comarca, va oferir caminades, un allotjament, un cangur pels seus fills o un massatge. Aquest projecte, que va ser iniciat precisament des del Berguedà, està començant a amplificar-se, coordinat des dels equips gestors dels bancs del temps de diferents llocs, que són els que coneixen els usuaris, en cada cas. 

Per altra banda, el Banc del Temps del Berguedà també ha iniciat tota una sèrie de reunions amb institucions, entitats i empreses per expandir aquest intercanvi més enllà de les persones. Així mateix, ha explicat Macià, també s'intentarà que puguin "ajudar-se entre elles", buscant simbiosis i col·laboracions socials o de grup. 

Al carrer del Roser número 35 de Berga, per altra banda, cada dijous de 17.00 a 20.00 hi ha oberta la Gratibotiga, un establiment on es convida tothom a portar objectes o roba que tingui a casa, donant-los la possibilitat d'agafar alguna cosa a canvi, si és que ho consideren.
Arxivat a