L'ACEB mostra la seva preocupació per la situació de la mineria

L'associació d'empresaris recorda que hi ha moltes empreses que depenen "directa o indirectament de l'activitat mineroindustrial, unes 40 a la comarca"

Redacció
23 de març del 2017
Actualitzat a les 10:10h
El runam del Cogulló, al Bages.
El runam del Cogulló, al Bages. | ACN.
L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) ha emès un comunicat per destacar la preocupació d'aquest sector envers la situació de molts treballadors i empreses berguedanes relacionats amb la mineria, concretament amb ICL-Iberpotash SA, davant de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) i una resolució de la direcció general d'Urbanisme de la Generalitat que obliguen a cloure els abocaments de residu salí del dipòsit del Cogulló (Sallent) a data del proper 30 de juny. Això comportaria l'aturada del procés productiu de la mina de Vilafruns (Balsareny) i Sallent.

Inicialment, han indicat, Iberpotash tenia previst redireccionar la producció extractiva d'aquestes dues mines al centre de Súria, però la previsió d'execució del projecte Pla Phoenix s'ha endarrerit i la rampa no estarà llesta fins al 2018, fet que pot provocar l'aturada de l'activitat durant aquest temps. La no continuïtat de l'activitat minera, doncs, representaria un "impacte molt negatiu a l'economia del Berguedà", ha destacat l'ACEB, ja que genera 4.000 llocs de feina directes i indirectes a diverses comarques de la Catalunya Central.

Segons el president de l'ACEB, Josep Fígols, hi ha moltes empreses que depenen "directa o indirectament de l'activitat mineroindustrial, unes 40 a la comarca". Per tant, la mineria és un sector que dinamitza empreses i territori, amb més de 300 llocs de feina al Berguedà. En aquest sentit, doncs, l'ACEB "recolza plenament" la continuïtat d'aquest sector "de manera sostenible amb el territori i al medi natural".