ERC carrega contra la decisió dels tres caps de colla de la Patum d'impugnar els acords del Patronat

Ermínia Altarriba considera que el Patronat ha de ser "inflexible" | Esquerra posa en qüestió la "idoneïtat" dels caps de colla dels Plens, el Tabal i la Guita Grossa

21 de març del 2017
Plens de la Patum
Plens de la Patum | Martí Albesa
El grup municipal d'ERC a Berga, a través d'un escrit al bloc de la seva portaveu, Ermínia Altarriba, ha volgut manifestar la seva opinió arran de les tres instàncies debatudes en el darrer Patronat ordinari de Patum, entrades pels caps de colla dels Plens, la Guita Grossa i el Tabal, demanant la impugnació dels acords presos en l'última reunió extraordinària de l'ens. Segons Altarriba, aquestes instàncies representen un "desafiament" al Patronat, que davant d'aquestes actituds ha de ser "inflexible". 

Tal com han indicat des d'ERC, la petició dels tres caps de colla "posa en qüestió la seva idoneïtat" per a ser representants en aquest òrgan, ja que denota "incapacitat", segons els republicans, per ser "corretja transmissora de les resolucions del Patronat amb la colla". Per això, ERC ha demanat que els tres caps de colla "es facin enrere amb la seva intenció d'impugnació", ja que els ciutadans de Berga demanen un "canvi" en la festa, amb "més transparència, més obertura i més democràcia". 

Precisament, però, i en declaracions a NacióBerguedà, els caps de colla del Tabal i de la Guita Grossa han explicat que el principal motiu de la seva instància era formal, ja que la reunió extraordinària del Patronat no es va fer amb totes les garanties i tal com estableix la normativa. En aquest punt, doncs, consideraven que les dues parts implicades en el conflicte dels Plens hi havien de ser presents, i que tant el cap de colla, Isaac Gonfaus, com el també membre del Patronat Sergi Montaner haurien d'haver tingut dret a votar. 

Segons ERC, però, no es pot donar "ni un pas enrere" en la democratització de la festa. Un procés engegat des del dia 1 de febrer, quan es va realitzar la reunió extraordinària, en què es va decidir la renovació de tots els estatuts de les comparses, uns punts en comú per a totes elles, i que els tres expulsats de la comparsa dels Plens tornessin a quedar inclosos, tal com havia quedat la plantilla a l'última Patum de setembre. 

Paral·lelisme amb el govern central

Per a Altarriba, la situació que està vivint Berga entorn del debat obert sobre la Patum té "cert paral·lelismes" amb el conflicte que viu Catalunya amb el govern espanyol: "Guanyar temps i encallar els esdeveniments, a través de recursos jurídics, a través de lleis, fent cas omís a la voluntat de la ciutadania". Per això, insta els berguedans a tenir "sentit comú", impregnar la Patum de "valors republicans" i convertir la festa en "més justa, més participativa i més moderna", malgrat que hi hagi uns estatuts que emparin la impugnació de la reunió. 

En aquest sentit, ERC ha demanat que es faci una Junta de Portaveus, amb l'objectiu de treballar conjuntament aquest aspecte amb l'equip de govern. L'actitud de la CUP, però, ha estat, segons diuen, "un cop més, decebedora". 
Arxivat a