El Tabal i la Guita Grossa es desmarquen del conflicte dels Plens i asseguren que no estan «contra ningú»

Xavier Prat i Jordi Capdevila expliquen els motius de la instància on es demanava la impugnació de la reunió del Patronat extraordinari | Les dues comparses ja estan elaborant els respectius nous Estatuts

21 de març del 2017
Actualitzat a les 16:24h
La Guita Grossa donant la bota al tabaler, Xavi Prat.
La Guita Grossa donant la bota al tabaler, Xavi Prat. | Aida Morales
Les comparses del Tabal i de la Guita Grossa han volgut aclarir, en declaracions a NacióBerguedà, el seu punt de vista respecte de la crisi interna que s'està vivint des de fa mesos en el sí de la comparsa dels Plens. Tal com han explicat, la instància que van presentar i que es va debatre en l'última reunió ordinària del Patronat de la Patum contempla, només, aspectes formals, per tal que s'impugni l'última reunió extraordinària de l'ens del passat dimecres 1 de febrer, però amb l'objectiu que "tothom hi tingui veu i vot". 

En aquest punt, ha volgut precisar el tabaler, Xavier Prat, en nom també de Jordi Capdevila, ni el Tabal ni la Guita Grossa estan "contra ningú", i l'únic que demanen és que se solucioni el conflicte dels Plens de manera que totes les parts puguin dir-hi la seva. De les expulsions, ha afirmat Prat, no estan "ni a favor, ni en contra", ja que consideren que és una "qüestió interna" que s'ha de solucionar amb rapidesa. No obstant això, ha argumentat, en la reunió extraordinària del Patronat "faltava gent", i per altra banda "va votar gent que no tenia dret a vot". 

"Tots els caps de colla i els implicats havien d'haver estat a la reunió", ha considerat, i tant el cap de colla dels Plens, Isaac Gonfaus, com els expulsats (Sergi Montaner, Ignasi Casasayas i Jordi Montanyà) s'haurien d'haver quedat a debatre i buscar punts en comú. I és que ara, ha lamentat, la situació interna continua sent molt tensa, i està començant a afectar diferents aspectes de la festa. 

 

El nou tabaler, Xavier Prat, durant l'entrevista Foto: Aida Morales.

Per tant, han sentenciat, caldria que es tornés a convocar una reunió amb totes les parts, l'alcaldessa, Montse Venturós; la regidora de Patum, Mònica Garcia, i els caps de colla de les comparses, per tal que això no anés a més. Una de les possibles solucions, ha posat sobre la taula, seria arribar a punts de consens, que els tres expulsats es quedessin dins de la comparsa, però que els tres nous vestidors que havien de ser els tres substituts dels saltadors expulsats, Jordi Rou, Joan Olalla i Trini Bascompte, també passessin a formar part del grup: "La plantilla passaria de 22 a 25, i no hi hauria cap problema". A més, seria important resoldre les tensions internes dels Plens a través de la mediació.

A favor dels nous estatuts

El tabaler i el cap de colla de la Guita Grossa, però, també han volgut insistir en el seu punt de vista respecte de la democratització de la Patum. Sobre això, han dit, hi estan "totalment a favor", així com en el fet d'elaborar nous estatuts i ratificar els caps de colla. 

De fet, ha explicat Prat, ja fa tres setmanes que la seva comparsa ha elaborat, negociat i pactat uns nous estatuts amb l'Ajuntament de Berga. En aquests, per exemple, s'hi registren accions que ja es portaven a terme de manera informal, com ara establir un salt de dones a la plaça de Sant Joan, o que durant la primera meitat del Passacarrers tinguin prioritat els nens. "Durant la Patum, més de 300 persones toquen el Tabal", ha recordat el tabaler, tot indicant que, per la seva part, mai s'ha negat el dret de tocar a ningú. 

 

El cap de colla de la Guita Grossa, Jordi Capdevila Foto: Cedida

Pel que fa a la Guita Grossa, els nous estatuts també s'estan elaborant, amb punts com, per exemple, que durant la baixada de l'Hospital portaran la mulassa els nens, o amb un salt de dones, també, a la plaça de Sant Joan. L'objectiu de les dues comparses és pactar uns estatuts el més oberts possibles, i que aquests també puguin ser públics per garantir la transparència de la festa.

Reunió del Patronat

Les dues comparses han lamentat que, arran de l'última reunió del Patronat, se'ls hagi col·locat al costat d'una de les dues parts del conflicte. En aquest sentit, han assegurat, "en cap moment" s'han posat al costat de ningú, tornant-se a reafirmar en el fet que es tracta d'un problema "intern", i que ells només van manifestar mancances formals dins de la reunió.

La instància presentada per Prat i Capdevila també va ser registrada pel cap de colla dels Plens, Isaac Gonfaus, i en una línia molt similar, pels tres saltadors substituts dels expulsats. A més, també hi va haver una instància dels saltadors de Maces, que sol·licitaven al Patronat que se'ls aclarís en quina situació quedaven ells, dins d'aquesta reestructuració i renovació interna de tots els estatuts de les comparses, i poder participar en l'elaboració del nou reglament.
Arxivat a