La Primavera Social de Berga se centra en els drets humans més enllà de les fronteres

La Fira d'Entitats Socials i Cooperació comptarà amb una vintena de parades el proper 25 de març | Diverses entitats programen xerrades, exposicions, teatre i activitats durant els mesos de març i abril

17 de març del 2017
Actualitzat a les 14:53h
Roda de premsa de presentació de la Primavera Social de Berga.
Roda de premsa de presentació de la Primavera Social de Berga. | Aida Morales
La solidaritat i el compromís social tornaran a omplir Berga aquests mesos de març i abril, amb la 8a edició de la Primavera Social, rebatejada de l'antiga +Solidaritat que s'organitzava fa anys. Un conjunt d'activitats impulsades per l'Ajuntament de Berga i diverses entitats socials de la comarca, que conflueixen en la Fira d'Entitats Socials i de Cooperació que enguany se celebrarà el proper 25 de març al passeig de la Indústria de Berga, amb una vintena d'associacions participants. 

En aquesta, les entitats del tercer sector social de Berga i el Berguedà tenen previst tornar a exposar la feina feta durant l'any, els seus objectius de futur, millorar la coordinació i buscar noves aliances, ja sigui entre elles o amb la ciutadania. I tot això en uns mesos marcats pel compromís i la solidaritat, que es vertebraran sota el lema "Els drets humans no tenen fronteres". Així s'ha decidit, segons ha explicat la regidora d'Atenció a les Persones, Anna Alsina, aprofitant l'arribada de refugiats a Berga fa uns mesos. 

"Encaixa perfectament amb les activitats de les entitats i de l'Ajuntament", ha declarat la regidora. A més, i en el marc del Pla d'Acollida i Cohesió, tots els actes que s'organitzin també posaran el seu granet de sorra en la conscienciació i la sensibilització sobre aquest aspecte, funcionant com a "altaveu" de la feina feta, i com a crida a la implicació. 
 

La membre de Ginkgo, Aurora Fernández, i la regidora d'Atenció a les Persones, Anna Alsina Foto: Aida Morales


De fet, ha recordat, des d'aquest divendres i durant els dos propers es realitzen jornades per a educadors sobre persones refugiades, amb l'objectiu de donar eines i recursos pedagògics als professionals. A més, el proper 28 de març es farà la xerrada "De casa seva a casa nostra: l'odissea de les persones refugiades", on s'explicarà la situació general i local, amb la participació dels voluntaris i activistes com Arnau Galí i Sara Montesinos, la coordinadora del programa de refugiats de la Creu Roja Berguedà, Violant Silles, i la membre del projecte Stop Mare Mortum, Sònia Ros. 

Activitats

Les activitats, però, començaran ja aquest dissabte 18 de març, amb la celebració dels 35 anys del Grup Horitzó. Segons ha explicat Manela Quesada, es farà una jornada de portes obertes i s'exposarà el plantejament de futur de l'entitat, que busca una major implicació ciutadana. "Intentem estimar-nos una mica més el Grup Horitzó; necessita una mica més de suport", ha dit, puntualitzant que és una de les poques entitats socials només berguedana.

Durant el mes de març i abril, però, també hi haurà l'exposició "Aquelles. Bombes sobre Kobane" a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, en el marc de la moció d'agermanament aprovada per l'Ajuntament de Berga; la xerrada "Les etapes del dol" el 29 de març al Teatre Patronat de la mà d'Àngels Caus i Ester Giró, d'ASFAM; la xerrada "Què podem fer per acabar la fam en el món? Depèn de tu", que organitza Mans Unides l'1 d'abril a les 19.00 hores al Teatre Municipal; l'obra teatral "Paradís Pintat" que també es farà l'1 d'abril al teatre; jocs infantils el 4 d'abril a la plaça de Sant Pere de la mà del Grup de Joves de Santa Eulàlia; la campanya d'informació "Construïm la casa de tots" de  Càritas Berga que es farà el 22 d'abril a la plaça de Sant Joan; la campanya "Cap nen sense un conte", en el marc de Sant Jordi; la xerrada "Què són les emocions i com ens afecten", d'ASFAM el 26 d'abril a les 17.00 hores a l'Hotel d'Entitats; el documental "Just people" que es passarà el Teatre Patronat el 27 d'abril, o la 4a caminada solidària del Taller Coloma, que es farà el 30 d'abril. 
 

Roda de premsa de presentació de la Primavera Social de Berga, amb Aurora Fernández, Anna Alzina, Montse Pont i Manela Quesada Foto: Aida Morales


Fira per sumar i donar-se a conèixer

Durant la fira del 25 de març, a banda, es faran tallers de rehabilitació de la mà de Ginkgo, tastets de llengua solidaris de la mà del Voluntariat per la Llengua, animació infantil, actuacions musicals, exposicions, tallers i un photocall, entre d'altres. Respecte de l'activitat de Ginkgo, Aurora Fernández, ha volgut remarcar que és una manera "d'apropar al públic" una malaltia molt dura: "És una manera de fer la malaltia més visible". En aquest marc, doncs, es farà una demostració de com funciona el coixí del cor, molt útil per a les dones que han patit un càncer de mama, i també es regalaran brotxetes de fruita per fomentar els hàbits saludables. 

Més enllà de les activitats, però, la fira té un component important de cohesió. "La fira t'ajuda a conèixer les entitats; és un valor afegit i és sumar", ha declarat la coordinadora del programa Refugiats Berga Montse Pont. Amb el temps, ha afegit Manela Quesada, del Grup Horitzó, s'ha vist com aquesta s'ha anat millorant i perfeccionant, i les entitats han pogut visualitzar més la seva feina i millorar la conscienciació. 

En totes les activitats de la Primavera Social, ha precisat Alsina, s'ha demanat la participació dels refugiats, que actualment estan informats i convidats a ser-hi presents.
 

CONSULTA totes les activitats de la Primavera Social de Berga

Arxivat a