Un ariet col•lectiu

A La General hem negat l’entrada als agressors de manera indefinida. Tolerància 0. Ni a Berga ni enlloc.

Marià Miró
16 de març del 2017
Actualitzat a les 18:47h
El propietari de la sala de festes La General, Marià Miró
El propietari de la sala de festes La General, Marià Miró | Cedida
Després dels malaurats fets de dissabte passat, en nom de La General vull exposar algunes qüestions que em semblen importants.

En primer lloc, reiterar el nostre suport a l’Andy i al Jorge, condemnar rotundament l’agressió i mostrar el nostre rebuig a tots els actes d’intolerància i violència per raó d’orientació sexual, naixement, raça, sexe, religió o opinió. Hem negat l’entrada als agressors de manera indefinida. Tolerància 0. Ni a Berga ni enlloc. 

En segon lloc, destacar que, malauradament en el sector dels locals nocturns, les actituds sexistes i de discriminació per raó d’orientació sexual o simplement per raça o aparença estan molt esteses. A La General hem intentat, al màxim possible, fugir d’aquestes actituds, tant en la nostra pràctica diària com en la comunicació i promoció de la sala. Ens reafirmem en aquesta manera de treballar. Volem que La General sigui un espai de llibertat on tothom expressi els seus sentiments lliurement i amb qui vulgui. Seguirem enfortint aquesta manera de fer prou inèdita dins el nostre sector. Alhora, estem oberts a qualsevol proposta, crítica o suggeriment que en aquest sentit se’ns pugui fer.

En tercer lloc, destacar que actualment som l’única sala de festes legal de la comarca i tenim una llarga història de consolidació amb l’aval de gairebé 30 anys de vida. Això que per alguns pot semblar un «avantatge», per nosaltres és un símptoma, tant de l’envelliment de la població com de l’èxode dels joves cap a zones metropolitanes, i també de la manca d’iniciativa –i de masses traves- a l’hora de tirar endavant projectes (tant públics com privats) per a l’oci a la comarca. Exceptuant festes majors i populars, no hi ha gaires més espais per a la socialització nocturna, que en plena era digital, també passa per les sales de festes.

Des del nostre punt de vista, és important que a la comarca, i especialment a la capital, hi pugui haver una oferta d’aquest tipus que serveixi per a canalitzar una necessitat dels joves -i no tant joves- que, si no, cobririen igualment sortint a fora (amb el consegüent problema de seguretat viària), o realitzant «botellón» (amb tota la problemàtica que això implica per a la ciutat).

Un altre aspecte que volem compartir és que La General, amb llicència de sala de festes, té l’obligació de disposar d’elements de seguretat, aïllament i control d’accés que no són requerits de la mateixa manera a bars i locals d’entitats; alhora que passem exhaustives inspeccions periòdiques per part de diferents organismes públics. Aquest fet també fa que, per exemple, davant de situacions com la de dissabte passat es pugui intervenir millor i més ràpidament. Un altre aspecte important és l’aplicació de diferents mesures en el control d’accés que garanteixen que menors d’edat no puguin accedir a begudes alcohòliques. 

Finalment, en referència a una polèmica que s’arrossega volem destacar que, evidentment, l’existència d’una sala com La General, situada al mig del poble, també té externalitats negatives, com són el soroll (especialment el generat als carrers del voltant), i d’altres problemàtiques diverses incontrolables des dels nostres mitjans i competències. Ens comprometem, però, a seguir treballant per minimitzar aquests problemes, per exemple, augmentant el personal de control d’accés, i posant-nos a disposició de l’Ajuntament i dels cossos de seguretat per tal de coordinar-nos més i millor.

Per acabar, exposar que, des de fa un any, Tres Branques SCCL (la Cooperativa que gestionem La General) busquem una persona o persones que vulguin prendre el relleu en la gestió del negoci que actualment es troba en ple funcionament. Cada un dels socis tenim altres projectes de vida. Esperem i desitgem que el traspàs es pugui fer a una persona o persones que mantinguin l’esperit i la línia de treball que nosaltres hem iniciat amb la responsabilitat que es mereix.

Marià Miró, propietari de La General


Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a [email protected], seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones