La família de l'agressor de Berga afirma que en l'atac hi ha un trastorn de conducta i no un component homòfob

Demanen més recursos i canvis legislatius perquè les persones afectades per aquesta problemàtica puguin ser tractades

ACN
16 de març del 2017
Actualitzat a les 9:42h
Ferran Badal, el pare del jove detingut per agredir dos homosexuals.
Ferran Badal, el pare del jove detingut per agredir dos homosexuals. | ACN
El pare del jove detingut com a presumpte autor d'una agressió a una parella d'homosexuals la matinada de diumenge a Berga, Ferran Badal, ha explicat que al darrere de l'atac hi ha un "trastorn de conducta greu" i no un component homòfob. Badal ha volgut deixar clar que "ni la família som homòfobs ni el meu fill és homòfob, al contrari, sempre hem donat suport a tots els col·lectius per respecte i també per convicció ideològica".

El pare de l'agressor ha denunciat que "no hi ha cap recurs" per a les persones diagnosticades amb un trastorn de conducta greu i ha lamentat que quan el seu fill té un problema judicial, la solució és "o la presó o una multa". Per això, juntament amb una trentena de famílies més, han creat l'associació Afatrac amb l'objectiu d'aconseguir canvis legislatius perquè les persones que pateixen aquests trastorns puguin ser tractades, ni que sigui en contra la seva voluntat.

El jove berguedà de 19 anys que va ser detingut per l'agressió a una parella d'homosexuals la matinada de diumenge davant de la sala de festes La General acumula múltiples causes judicials. La família al·lega que el noi té un trastorn de conducta greu i volen posar sobre la taula la "manca de recursos" amb què es troben a l'hora de gestionar la situació del seu fill. A més, Badal considera que el comportament de les persones que pateixen trastorns de conducta "pot afectar tota la societat". A través de l'associació, doncs, reclamen canvis legislatius. De fet, l'entitat ha aconseguit posar un peu al Parlament i d'aquí un mes l'associació farà una compareixença "per conscienciar la classe política sobre aquest tema". 

Precisament, el conseller de Salut, Antoni Comín, durant una visita que ha realitzat aquest dimecres a l'Hospital Sant Bernabé de Berga, ha condemnat l'agressió a la parella gai, i ha expressat que hi ha una "frontera complicada" entre el sistema penitenciari i el sistema hospitalari psiquiàtric. Per això ha apostat per "enfortir la xarxa de salut mental per evitar que els problemes que puguin ser tractats al sistema de salut acabin derivant en conseqüències penals". 
 

El pare del jove detingut per agredir dos homosexuals, Ferran Badal Foto: ACN


Descarten el component homòfob

El pare de l'agressor ha volgut deixar clar que ni ells ni la seva família són homòfobs. De fet, Badal ha relatat que el seu fill té amics que són homosexuals i mai ha tingut cap problema amb aquest col·lectiu. Per això, la família ha volgut mostrar tot el seu "suport i solidaritat" envers el col·lectiu LGTBI i també "a totes aquelles persones que es puguin haver sentit afectades pels fets que van ocórrer". 

En la mateixa línia, la germana del detingut ha enviat una carta als dos nois agredits, l'Andy i el Jorge, per disculpar-se en nom de la família i fer-los arribar la seva solidaritat i afecte. "Ningú podria dir-vos que la vostra lluita no sigui la de la meva família", assegura la jove en la missiva, on també destaca que la família celebra les mostres de suport que han rebut i condemna qualsevol acte de violència. 

Llibertat provisional i ordre d'allunyament

L'agressor de la parella gai va quedar en llibertat provisional després de passar a disposició judicial dimarts passat. Tot i això, el jutge va interposar com a mesura cautelar una ordre d'allunyament de 500 metres de les dues víctimes i la prohibició de comunicar-se amb elles per qualsevol via durant sis mesos. 

El cas va generar una onada de mostres de rebuig i es va convocar una concentració contra l'homofòbia i en suport als dos homosexuals agredits dilluns al vespre davant de l'Ajuntament de Berga que va aplegar unes 500 persones.
Arxivat a