El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga reclamen «igualtat» per a les dones

Les dones són la meitat de la població i, no obstant això, encara no gaudeixen dels mateixos drets que els homes

Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a les 12:46h

Dia Internacional de les Dones Foto: Arxiu


El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga han emès dos comunicats, aquest dimecres, per commemorar el Dia Internacional de les Dones i reivindicar la “igualtat d’oportunitats” i la necessitat de fer visibles les discriminacions. En aquest marc, han recordat que les dones són la meitat de la població i, no obstant això, encara no gaudeixen dels mateixos drets que els homes. 

Entre aquests, han destacat, la “bretxa salarial”. En conjunt, els homes cobren un 26% més que les dones, i aquest percentatge puja fins al 30% quan es parla de la franja d’edat entre els 45 i els 54. A més, només hi ha una de cada tres persones en llocs de direcció, i la dona cobra un 25% menys que l’home, segons l’Eurostat. Segons l’Institut Català de les Dones (ICS), per altra banda, el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i de cura. 

Des del món municipal, doncs, es promouen i realitzen polítiques que ajudin a recuperar el llegat de totes les dones, per assegurar un present i un futur més just i més equitatiu. Uns avenços que, malgrat són efectius, mostren encara desigualtats en diferents àmbits de la vida, com ara l'educació, les cultures, les famílies, els treballs o la cura. Els estereotips, la banalització dels espais de poders femenins, i la falta d'oportunitats en espais de poder o públics fan que el sexisme encara sigui vigent. 

Per tot això, consideren, cal fer "un pas endavant" perquè les polítiques de les dones adquireixin la centralitat necessària dins de les institucions, així com revisar la perspectiva de gènere a nivell intern. Alhora, ha destacat el consistori berguedà, cal que els pressupostos públics reforcin la seva aposta i inversió en les polítiques d'igualtat de gènere i implementin el desplegament de les Lleis d'Igualtat i Violència Masclista.