L'entitat Torre de Guaita organitza una jornada de treball oberta al Castell de Guardiola

Es fa una crida a la ciutadania perquè s'impliqui en les tasques de recuperació del castell | La jornada serà diumenge a partir de les 9.30 del matí

07 de març del 2017
Actualitzat a les 7:27h
Recreació del Castell de Guardiola de Berguedà
Recreació del Castell de Guardiola de Berguedà | Dibuix de Jordi Pons
El Castell de Guardiola de Berguedà, conjuntament amb el de Berga, és un dels que està concentrant, des de fa anys, més excavacions arqueològiques. El seu coneixement és essencial per entendre les dinàmiques de l'Alt Berguedà durant els segles X, XI i XII, sobretot donada la seva situació estratègica. Per això, l'entitat Torre de Guaita fa aproximadament 10 anys que hi té la banya ficada, ja sigui a través de jornades de treball, o des de fa diversos estius al camp d'arqueologia que s'organitza amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya. 

Aquest proper diumenge 12 de març, però, s'intentarà donar més força al seu redescobriment, aconseguint una major implicació de la ciutadania. Per això s'ha organitzat una jornada de treball oberta a tothom, on es podrà participar realitzant tasques de desbrossament de l'espai, amb el guiatge dels membres de l'entitat. Aquesta jornada, que rep el suport del consistori, començarà a les 9.30 i finalitzarà a les 13.00 hores, amb inscripció prèvia a través del correu [email protected] o bé a través de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà fins el 8 de març. Tots els participants, ha explicat el membre de l'entitat, Gerard Ferrer, es trobaran a l'esplanada dels dipòsits de sal situada davant del Restaurant Collet d'Eina, i tindran esmorzar gratuït. 

Segons Ferrer, l'objectiu és obrir i popularitzar les tasques de desbrossament que l'entitat ja realitza una vegada al més, amb la voluntat que els guardiolencs o altres berguedans coneguin la feina que s'està realitzant al castell. En aquest cas, ha detallat, es faran cremes controlades i s'anirà ampliant, poc a poc, l'àmbit del jaciment del castell, després que aquest estiu hagin aparegut noves restes que obliguen a obrir el terreny d'actuació a l'entorn de la muralla exterior. "Aquí hem trobat moltes més restes del que pensàvem", ha explicat el membre de l'entitat. 
 

Participants al camp de treball d'arqueologia de Guardiola de Berguedà Foto: Gerard Ferrer


De moment, ha dit, ja hi ha una quarantena de persones inscrites. No obstant això, la voluntat és que s'apunti quanta més gent millor, ja sigui de Guardiola o d'altres municipis, i que aquests també puguin conèixer la feina que fa l'entitat, que enguany compleix 10 anys. Aquest estiu, ha explicat Ferrer, Torre de Guaita continuarà al capdavant del camp de treball que es porta a terme, amb bones perspectives de continuar excavant i consolidant aquest bé cultural i patrimonial. 

La cessió, bona notícia

Per a l'entitat, la cessió del Castell de Guardiola a l'Ajuntament, per part de la companyia elèctrica Endesa, és una "bona notícia", ja que era complicat realitzar-hi gestions, sobretot, també, pel fet que no es podien demanar subvencions: "Ni Generalitat, ni Diputació acostumen a invertir en propietats privades". Ara, però, considera que podria ser "més fàcil" realitzar-hi coses, i espera trobar "tota la col·laboració" del consistori perquè es puguin "obrir portes". 

En aquest sentit, ha destacat, Torre de Guaita està a l'espera de negociar un conveni amb l'Ajuntament, per tal que quedi clar "quin és el paper de l'entitat en la gestió del castell". Segons ha explicat, la proposta es va presentar a l'equip de govern el passat estiu. En aquesta, l'agrupació demanava que se'ls cedís la gestió del castell per tal de continuar les tasques de recuperació del jaciment, amb una ajuda econòmica concreta, mentre que l'entitat continuaria redactant i demanant els permisos necessaris per a les tasques de millora, i a organitzar el camp de treball.