Els anarquistes de Berga inauguraren la plaça Ramon Vila «Caracremada» al lloc de la de Sant Ramon

L'acte és vigilat per la Policia Local, tot i que aquesta arriba quan la placa ja ha estat penjada

04 de març del 2017
Actualitzat a les 19:45h
Inauguració de la plaça Ramon Vila Capdevila
Inauguració de la plaça Ramon Vila Capdevila | Aida Morales.
Els anarquistes de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat han inaugurat, aquest dissabte al matí, la nova plaça Ramon Vila Capdevila "Caracremada", en honor al guerriller anarquista, milicià, revolucionari i "heroi de la resistència antinazi". Ho han fet a la plaça de Sant Ramon, a pocs metres del Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs, acompanyats d'una trentena de persones, i després de presentar el llibre "Seguir les passes de la guerrilla", amb l'exmembre del MIL i els GARI Jann-Marc Rouillan, i l'activista del MIL i la OLLA i guionista i co-director de la sèrie Els maquis a Catalunya 1939-1963, Ricard de Vargas i Golarons. 

Amb aquesta nova inauguració, amb una placa que s'ha col·locat al costat de la de Sant Ramon, els anarquistes de Berga reivindiquen continuar la campanya "Recuperem la memòria, recuperem els carrers" que va començar a materialitzar-se amb el canvi de nom d'algunes vies de Berga el passat 21 de maig, quan es va instal·lar una placa amb el nom de carrer Marcel·lí Massana sobre la que hi havia de Mossèn Huch. Aquesta primera acció, que va concloure amb identificacions, va causar una intensa polèmica a Berga, que va finalitzar amb la tramitació d'una multa per part de la Policia Local i la presentació d'al·legacions per part del grup anarquista. 

Poc després, els llibertaris van col·locar una segona placa, aquesta vegada en record de la treballadora berguedana del tèxtil que va ser deportada a un camp de concentració, Alfonsina Bueno. Aquest acte, que va ser vigilat per la Policia Local, també va servir als anarquistes per reclamar la retirada de la multa
 

Cotxe de la Policia Local davant del Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs Foto: Aida Morales


La Policia Local arriba tard

L'acte de canvi de plaques ha començat a les 13.00 hores, realitzant un petit recorregut fins a la plaça de Sant Ramon, a pocs metres del Centre d'Estudis. Això ha comportat que la primera part de l'acte, la que consistia en instal·lar la placa, s'hagi pogut realitzar sense problemes. Una vegada han començat els parlaments, ha estat quan dos vehicles de la Policia Local han arribat, tot i que s'han mantingut en un segon terme. 

En el manifest llegit pels membres de l'Ateneu, s'ha mantingut la voluntat de continuar la campanya, ja que la majoria de carrers de Berga "homenatgen a cacics, sants, capellans i homes d'ordre en general", han afirmat. Una "expressió d'una ideologia i un ordre social concret, el dels dominants", han continuat. Per això, han sentenciat, la tria de noms de carrers "no és una qüestió atzarosa, sinó exclusivament política". 

Menyspreu institucional

Segons els anarquistes, "era d'esperar" que les accions dels representants de la "nova política" hagin estat iguals que les dels seus predecessors, i han lamentat el "menyspreu institucional" que s'està rebent en aquest sentit per part del govern de la ciutat. 

Davant de tot això, però, han afirmat que insistiran "amb consciència i sense permís" per homenatjar els berguedans "volgudament oblidats", com ara Ramon Vila i Capdevila, que va néixer a Peguera el 1908, i que va morir al 1963 "amb les armes a la mà", després d'haver patit repressió, fet lluita revolucionària per les expropiacions, participat com a voluntari al front i sent partícip de les col·lectivitzacions i de la resistència antinazi durant la segona guerra mundial. 

L'acte ha finalitzat amb una actuació en directe de txalaparta, després de llegir un poema. 
 

Actuació de txalaparta per finalitzar la inauguració de la nova placa de Berga. Foto: Aida Morales

Arxivat a