El Consell Comarcal pagava 25.000 euros als treballadors majors de 61 anys «en agraïment pels serveis prestats»

L'ens comarcal aprova un nou conveni pactat amb els representants sindicals que aboleix tot un seguit de drets | David Font destaca que algunes de les condicions de l'antic conveni "no eren assumibles en la situació econòmica actual"

04 de març del 2017
Actualitzat a la 13:49h
Consell Comarcal del Berguedà
Consell Comarcal del Berguedà | Aida Morales.
El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat, finalment, un nou conveni amb els treballadors, amb els vots favorables de l'equip de govern format per CDC i el PSC, l'abstenció de la CUP i el vot contrari d'ERC. Una nova normativa que regularà tots aquells aspectes que tenen relació amb les persones que treballen en l'ens públic, amb unes condicions, segons ha exposat el president de l'ens, David Font, molt més "assumibles" en la "situació econòmica actual" que viu Catalunya. L'aprovació d'aquest conveni, però, va ser un dels punts de discòrdia en el darrer ple del Consell que va realitzar-se aquest passat dimecres, on ERC va acusar el govern comarcal de "retallar drets" dels treballadors. 

"Considerem que signar un conveni que comporti la pèrdua de drets laborals adquirits no s'avé a la nostra idea del que és vetllar pels drets laborals dels treballadors", va declarar el portaveu republicà Eduard Coronado. I malgrat que aquest conveni va sorgir de l'acord amb els delegats sindicals, va recordar, la seva posició és contrària a "assimilar els drets laborals del sector privat, al públic". Sobre això, el president del Consell Comarcal el va interpel·lar, afegint que, efectivament, s'havia elaborat amb un conveni amb la pèrdua d'alguns drets, però que hi havia hagut acord entre les parts, i que només s'havien extingit alguns punts que, actualment, "no eren assumibles". 

Acte seguit, Font va destacar alguns exemples, com el pagament de 25.000 euros "en agraïment pels serveis prestats" a qualsevol treballador de 61 anys que vulgui jubilar-se: "Si considereu que un treballador de 61 anys que voluntàriament decideix que vol renunciar al seu lloc de treball, el Consell li ha de pagar 25.000 euros en agraïment pels serveis prestats, això és un dret absolutament desproporcionat en la situació actual". "O un altre exemple", va continuar: "Considerar festiu divendres de Patum, quan no és un estament de l'Ajuntament de Berga, sinó comarcal". 

Sobre aquests canvis, Font va assumir que segurament "no havien semblat bé" a algun treballador, però que havien estat aprovats i consensuats amb els seus representants sindicats en un temps rècord de poques setmanes: "Aquí estem per donar servei als 31 municipis de la comarca". 

Un conveni amb vigència de tres anys

El nou Conveni Col·lectiu del Consell Comarcal, al qual ha tingut accés NacióBerguedà, té per objecte regular les condicions de treball dels empleats públics de l'ens, dels seus organismes autònoms i del seu sector públic instrumental amb una durada de 3 anys des de l'1 de gener del 2017. Aquest, però, es prorrogarà automàticament si no s'especifica.

En aquest nou conveni, doncs, es contemplen diversos aspectes, com la jornada laboral, que haurà de ser de 37 hores i 30 minuts; les hores extres, que s'especifica que "es reduiran al mínim imprescindible" i que es compensaran amb temps de descans equivalent; les vacances i el descans retribuït, que serà de 22 dies hàbils, amb dies afegits per triennis o per dies treballats; els dies que corresponen per maternitat, que seran 16 setmanes; de paternitat, que són 4 setmanes; de trasllat de domicili sense canvi de residència, que són 2 dies, o com han de ser les reduccions de jornada, les excedències o les pagues extraordinàries, que seran dues l'any, per un import mínim, cadascuna d'elles, d'una mensualitat sencera. 

A més, entre molts altres aspectes, s'estableix quin serà l'import per quilometratge; s'estableix en 15 euros el màxim per àpat justificat; el Consell es fa càrrec de la diferència entre l'assegurança mínima legal del vehicle i l'assegurança a tot risc dels treballadors amb contracte mínim d'un any que utilitzin el vehicle propi un mínim d'un 80% dels dies laborables; s'indiquen les ajudes assistencials en oftalmologia, odontologia, pròtesis, ajut psiquiàtric i altres en 400 euros; s'estableix com ha de ser la selecció del personal; els drets dels treballadors en formació i promoció professional, els seus drets col·lectius i sindicals, i el règim disciplinari.