Berga dóna suport als treballadors d'Iberpotash, així com a les empreses dependents de la mineria

El president de l'ens comarcal recorda que l'activitat d'ICL-Iberpotash està directament relacionada amb la d'altres empreses berguedanes com ara Montajes Rus SL

02 de març del 2017
Actualitzat a les 21:49h
El runam del Cogulló, al Bages.
El runam del Cogulló, al Bages. | ACN.
Tal com va fer aquest dimecres el Consell Comarcal del Berguedà, l'Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous en sessió plenària donar suport als treballadors d'ICL-Iberpotash SA, davant de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) i una resolució de la direcció general d'Urbanisme de la Generalitat que obliguen a cloure els abocaments de residu salí del dipòsit del Cogulló (Sallent) a data del proper 30 de juny. Això comportaria l'aturada del procés productiu de la mina de Vilafruns (Balsareny) i Sallent.

En aquest cas, el suport s'ha articulat a través d'una proposta d'alcaldia, tot i que amb el vistiplau de tots els grups municipals, després que els mateixos treballadors hagin manifestat directament a l'alcaldessa la seva preocupació. En aquest sentit, s'ha acordat donar-los suport, per tal que no siguin els treballadors els que "paguin amb la irresponsabilitat d'algú altre", i que no siguin aquests els que pateixin el cessament de l'activitat. 

En aquest punt, la proposta acordava demanar la continuïtat de la mina, però d'una forma sostenible i amb el compromís amb el medi ambient.

Segons ha recordat el regidor convergent Francesc Xavier Francàs, aquest aspecte no només està vinculat al Bages, sinó també al Berguedà, amb empreses com Montajes Rus, una de les que més factura a la comarca, que té la seva principal activitat a les mines de Súria i Sallent.