Power Ballads: Balades Hard Rock i Heavy Metal.

Pep Saña
02 de març del 2017
Actualitzat a les 17:17h
1200_14884641633796e35e-4c31-44e6-a26a-c53c0b4a1eee_-_copia_(2)
1200_14884641633796e35e-4c31-44e6-a26a-c53c0b4a1eee_-_copia_(2)
Definir el concepte Power Ballad no només ens porta a aquest boom dels 80 que va haver-hi a la musica rock tant als Estats Units com a Europa, estem parlant d'un gènere dins de molts gèneres.

Les Power Ballads és un estil de cançons que eren molt freqüents en els àlbums de rock, hard rock o heavy metal, sent les bandes de Hair Metal i Glam Metal, sobretot a l’escena de Los Angeles els seus principals exponents. L'estil va viure el màxim esplendor i èxit als anys 80 fins a mitjans dels 90, derivant en diferents formes. 

A la història de la música han existit moltes balades que s'han fet part de la nostra vida quotidiana i personal, el rock no es queda enrere, tot al contrari. El rock no només és força i estridència, amor, passió, desenganys i records son presents i formen part del gènere. Aquests moments inoblidables amb melodies gravades al nostre cervell també pertanyen a l’elit de la història del rock. 

Aquesta és una selecció de les bandes i balades més representatives del gènere i de l’època, evidentment n’hi ha més, no estan en cap ordre de preferència, popularitat ni èxit, simplement ho he acotat a les Power Ballads de Hard Rock, Heavy Metal i els seus derivats, Hair Metal i Glam Metal.

Boston és una banda nord americana de Hard Rock, que combina Rock Progressiu i Heavy Metal a la seva música. La seva Power Ballad més famosa és More Than A Feeling de l’àlbum debut de 1976.

Boston – Amanda (1986) Àlbum Third Stage


A Cinderella, Jon Bon Jovi els va descobrir en un club de Filadèlfia allà pel 1985 i després d'una gira junts, els va recolzar per editar el seu àlbum, catalogat tan de moda en aquell moment dins del Glam Metal, però amb un toc “rockanrolero” els va fer desmarcar-se una mica d'altres bandes similars. 

Cinderella - Don’t Know What You Got (Til It’s Gone) (1988) Àlbum Long Cold Winter

Cinderella - Coming Home (1988) Àlbum Long Cold Winter


Warrant és una banda de Glam Metal nascuda a Hollywood a finals dels 80 que inicialment amb els seus dos primers discos va tenir un gran èxit.

Warrant - Heaven (1989) Album Dirty Rotten Filthy Stinking Rich


Skid Row neix en un garatge de New Jersey al 1986, gràcies a l'amistat de Dave "The Snake" Sabo (fundador i antic guitarra de Bon Jovi) amb Jon Bon Jovi aconsegueixen publicar el seu àlbum debut homònim, explotant en un èxit instantani. El frotman de la banda era el carismàtic cantant canadenc Sebastian Bach.

Skid Row - I Remember You (1989) Album Skid Row


Mötley Crüe, la banda més gamberra i delictiva de Los Angeles ha estat una de les grans del Hard Rock i un referent dins del Glam Metal. Neixen a principis dels 80 quan el baixista Nikki Sixx coneix a Tommy Lee. Més endavant, s'unirien Mick Mars i Vince Neil.

Mötley Crüe - Home Sweet Home (1985) Àlbum Theatre of Pain


Foreigner és una banda formada a New York al 1976 liderada pel britànics Mick Jones  i Ian McDonald, el nom de Foreigner (estranger), se li va ocórrer a Jones perquè mitja banda eren britànics i l’altra mitja eren nord-americans. Tot i que no es una banda estrictament de Hard Rock si no mes aviat de Soft Rock (AOR).

Foreigner – I Want To Know What Love Is (1984) Àlbum: Agent Provocateur


Scorpions és una banda de Heavy Metal  fundada a Hannover, Alemanya al 1969 pel guitarrista Rudolf Schenker, el seu germà petit, Michael Schenker i el cantant Klaus Meine.

Scorpions - Still Loving You (1984) Àlbum Love At First Sting


Scorpions - Wind Of Change (1990) Àlbum Crazy World


Def Leppard és una banda britànica, un clàssic i un dels referents (amb permís dels nº 1 Iron Maiden) de la NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal).

Def Leppard - Love Bites (1987) 1987 Album Hysteria


Def Leppard - Two Steps Behind (1996) Àlbum Slang


Reo Speedwagon és una banda nord americana formada a Illinois al 1967, igual que Foreigner, no es una banda estrictament de Hard Rock si no mes aviat de Soft Rock (AOR).

Reo Speedwagon - Keep On Loving You (1980) Àlbum Hi Infidelity


Reo Speedwagon - Can’t Fight This Feeling (1984) Album Wheels Are Turnin'


Whitesnake, tot un clàssic, és una banda britànica de Hard Rock i Heavy Metal creada l'any 1977 pel cantant David Coverdale després de marxar de Deep Purple. Va formar Whitesnake amb Micky Moody i Bernie Marsden (guitarres) i Neil Murray (baix), poc desprès entrarien els ex companys de Deep Purple Jon Lord i Ian Paice. 

Whitesnake - Here I Go Again (1982) Àlbum Saints & Sinners


Whitesnake - Is This Love (1987) Album Whitesnake


Guns N' Roses no necessita presentació, és una banda nord-americana de Hard Rock i Heavy Metal formada a Hollywood al 1985. El grup va ser fundat per Axl Rose i el guitarra Izzy Stradlin, poc desprès s’unirien el bateria Steven Adler, el baixista Duff McKagan i el guitarra solista Slash, són els considerats membres clàssics de la banda. Molt grans!.

Guns N’ Roses - November Rain (1991) Àlbum Use Your Illusion I


Poison és una banda nord americana de Hard Rock i Glam Metal formada al 1983 a Pennsilvània, va ser segurament la banda més representativa del moviment Glam Metal i de les poques d'aquest gènere que va aconseguir reconeixement a nivell mundial. Més de 50 milions de discos venuts nomes a USA donen fe que van ser una de les icones de la dècada.

Poison - Every Rose Has Its Thorn (1988) Àlbum: Open Up and Say... Ahh!


Amb Aerosmith tampoc calen presentacions, coneguts també com The Bad Boys From Boston (els nois dolents de Boston) i America's Greatest Rock and Roll Band (la millor banda de Rock and Roll americana). Son una de las bandes mes llegendàries del Hard Rock a més d’autèntics mestres de fabricar Power Ballds, sense dubte, els nº 1 del gènere.

Aerosmith – Angel (1987) Àlbum: Permanent Vacation


Aerosmith - What It Takes (1989) Àlbum: Pump


Aerosmith - Cryin' (1993) Àlbum: Get a Grip


Aerosmith – Crazy (1993) Àlbum: Get a Grip


Aerosmith - I Don’t Want To Miss A Thing (1998)  B.S.O. Armageddon


Metallica és una banda de Heavy Metal formada a Los Angeles a finals de 1981 pel bateria d’origen danès Lars Ulrich i James Hetfield. Nothing Else Matters serà sempre la seva gran balada, però la realitat és que tot el Black Album és per emmarcar.

Metallica - Nothing Else Matters (1991) Album Black Album


La banda de Jon Bongiovi, Richie Sambora, David Bryan, Tico Torres i Alec John Such és, sens dubte, una de les més famoses de la història del Rock. Criticats per molts, admirats i estimats per la majoria, la banda de New Jersey és una de les de més èxit i popularitat a nivell mundial. Són al costat de Aerosmith els dominadors de les Power Ballads.

Bon Jovi - I'll Be There For You (1988) Álbum: New Jersey


Bon Jovi - Bed Of Roses (1992) Álbum: Keep The Faith


Bon Jovi - Always (1994) Álbum Cross Roads


Kiss és una banda de Hard Rock i Heavy Metal formada a New York al 1973 pel baixista Gene Simmons i el guitarrista Paul Stanley als que més tard s'unirien el bateria Peter Criss i el guitarrista Ace Frehley. Inspirats per la teatralitat d'Alice Cooper, van començar a experimentar amb la seva imatge utilitzant maquillatge i roba extravagant. Al 1983 van abandonar el maquillatge, orientant el seu estil cap al Glam Metal, tornant al maquillatge als 90. Les seves actuacions en directe inclouen pirotècnia, flamarades, guitarres amb fum i sang falsa.

Kiss  - Forever (1989) Àlbum: Hot in the Shade


Faster Pussycat és una altra de les bandes nascudes al bressol de Los Angeles a  finals dels 80. Van destacar pel seu so, una barreja de Glam, Punk, Metal i Blues. 

Faster Pussycat - House Of Pain (1989) Àlbum: Wake Me When It's Over


El primer àlbum de Tesla, Mechanical Resonance va guanyar el premi al millor àlbum debut de 1987, al que van seguir d’altres grans discos, l'acústic en directe Five Man Acoustical Jam, és el que va establir el precedent de tota la voràgine de discos Unplugged editats als 90.

Tesla - Love Song (1989) Àlbum: The Great Radio Controversy


The Quireboys és una banda britànica de Hard Rock i Glam Metal formada a Londres al 1984. El membre fundador i carismàtic cantant Spike continua liderant la banda, actualment continuen en actiu facturant molts bons discos i girant sense parar.
 
Quireboys - I Don't Love You Anymore (1990) Àlbum: A Bit Of What You Fancy


Alice Cooper (Vincent Damon Furnier) és un cantant de Hard Rock i Heavy Metal nord americà. Alice Cooper va ser inicialment el nom d'una banda de rock en la que Furnier era el cantant. Furnier va adoptar el nom de la seva anterior banda iniciant una carrera en solitari i convertint-se en una icona del rock, és un dels pioners d’associar rock i espectacle en els seus concerts.

Alice Cooper - Poison (1989) Àlbum: Trash
 
 
 
 
Pep Saña Vaig néixer el mateix any que els Rolling Stones a Vilada, i ara ja n’he viscut més a Berga. Vaig créixer escoltant els Déus del rock dels 70’s (els peluts, com deia el meu pare) i aquell “microbi” encara és a la meva sang. Sóc mestre industrial tèxtil, tot i que vaig canviar la Fàbrica per la ja desapareguda botiga de discs i pel·lícules Born 12.