El Consell Comarcal, a favor d'un futur sostenible per a la mineria al Bages, que també repercuteix en el Berguedà

El president de l'ens comarcal recorda que l'activitat d'ICL-Iberpotash està directament relacionada amb la d'altres empreses berguedanes com ara Montajes Rus SL

01 de març del 2017
Actualitzat a les 21:15h

El Cogulló. Foto: Jordi Badia.


El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dimecres per unanimitat una moció de suport i adhesió a la continuïtat minera a la Catalunya Central en condicions de sostenibilitat. La moció ha estat presentada per urgència per part de CDC, però ha rebut el suport de la resta de grups. 

La presentació de la moció respon a la inquietud expressada pels representants dels treballadors d'ICL-Iberpotash SA davant una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) i una resolució de la direcció general d'Urbanisme de la Generalitat que obliguen a cloure els abocaments de residu salí del dipòsit del Cogulló (Sallent) a data del proper 30 de juny. Això comportaria l'aturada del procés productiu de la mina de Vilafruns (Balsareny) i Sallent.

Segons el president del Consell, David Font, el tancament de les mines suposaria un impacte negatiu molt important pel Berguedà a nivell laboral, ja que la mineria "és de vital importància pel territori", també per a la comarca, ja que diverses empreses hi tenen activitat directa o indirecta, com ara l'empresa Montajes Rus. Aquesta ha recordat, és l'empresa que més factura del Berguedà, amb 186 berguedans contractats, 370 treballadors en total i 88 empreses subcontractades. 

Per això, el Consell acorda donar suport als treballadors d'ICL-Iberpotash SA per afrontar el repte d'assegurar la continuïtat de la mineria, garantint també que es faci de manera sostenible i amb el compromís del medi natural, per tal que es pugui assegurar la sostenibilitat econòmica de l'activitat i garantir els llocs treball actuals.