PROCÉS CATALÀ

Arxivada la causa contra l'alcaldessa de Berga per no despenjar l'estelada en dues jornades electorals

El jutge considera que aquest fet no és constitutiu de delicte, segons la interloctutòria feta pública aquest dimecres

per Aida Morales , 1 de març de 2017 a les 13:26 |
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, al balcó de l'Ajuntament. | Aida Morales
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutge ha decidit arxivar la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, pel fet de no haver despenjat l'estelada en les convocatòries electorals del 27 de setembre del 2015 i del 20 de desembre del mateix any. Així s'ha fet públic aquest dimecres a través d'una interlocutòria.

Segons el jutge, "no es pot entendre que l'exhibició a la façana de l'Ajuntament de Berga d'una bandera estelada sigui realment un acte de propaganda", ja que, a més, es recorda en l'auto, l'independentisme a Catalunya "no es una opció política atribuïble a una sola candidatura", sinó a diverses. En aquest punt, doncs, s'ha d'entendre delicte electoral quan es realitza una propaganda directa encaminada a obtenir un vot per a una candidatura concreta i, en aquest cas, no va ser així. 


A més, indica, durant els comicis del 20 de desembre la CUP no s'hi va presentar. "La formació política on milita la investigada, la CUP, és notòriament sabut que no va concórrer als comicis", destaca, i continua: "Sinó que, a més, va propugnar per l'abstenció, de manera que difícilment podria entendre's que volia afavorir una o diverses candidatures".

Per altra banda, continua el jutge, "no consta" que hagi existit una "negativa franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca" sobre el fet que Venturós es negués a retirar la bandera, ja que ella personalment no va ser requerida per a això, sinó que la petició va arribar a nom de l'Ajuntament de Berga i "no va ser notificat personalment". Sobre això, prossegueix, "únicament va haver-hi passivitat" per part de l'alcaldessa. 


Montse Venturós va ser citada a declarar fins a dues ocasions, investigada per dos delictes electorals. En ambdues, es va negar a presentar-se davant del jutge de Berga que instruïa a la causa, apel·lant a la desobediència, motiu pel qual, el passat 4 de novembre va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra i portada a declarar. En aquest cas, però, el jutge no li va atribuir cap delicte de desobediència per haver fet cas omís de les dues primeres citacions. 
 

Interlocutòria alcaldessa de Berga by naciodigital on Scribd

 

Participació