La Pobla començarà la restauració del Xalet del Catllaràs amb una subvenció de 53.000 euros

Les obres s'iniciaran a principis d'any i preveuen arreglar la teulada, els tancaments i posar les bases de l'antiga escala

per Redacció , 20 d'octubre de 2014 a les 18:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Xalet del Catllaràs Foto: Klassmark Trail


Una de les assignatures pendents de l'Ajuntament de la Pobla de Lillet, restaurar l'antic edifici del Xalet del Catllaràs dissenyat per Antoni Guadí, sembla que es comença a desencallar. Així ho ha explicat l'alcalde del municipi, Vicenç Linares, que ha explicat que han rebut una primera subvenció de 53.000 euros per “fer una rentada de cara” i arreglar els elements més urgents d'aquesta peça de museu situada 1.700 metres sobre la serra del Catllaràs.


Segons ha precisat, amb aquesta subvenció s'intentarà arreglar la teulada, els tancaments i, si es pot, tornar a posar les bases de l'antiga escala. Aquest últim element “era la gràcia i el segell d'identitat del Xalet”, ha explicat Linares, però es va eliminar amb les modificacions que s'hi van fer el 1971. L'objectiu final del Xalet, segons ha avançat a Ràdio Berga, és que esdevingui un centre d'interpretació de la natura. 

Per a l'alcalde de la Pobla, aquesta primera inversió és important, ja que en els darrers anys s'hi havien accentuat pintades i actes bandàlics. No obstant això, Linares és conscient que es tracta només d'un primer pas en la seva reconstrucció, ja que el projecte final ascendeix, com a mínim, fins a 200.000 euros. 


“Jo aniré picant pedra. També ens hem presentat al programa Leader i, una mica d'aquí i una mica d'allà, ho anirem tirant endavant”, ha explicat amb optimisme. A més, i segons ha precisat, en els darrers mesos també s'ha arranjat la pista forestal de 12 quilòmetres des de la Pobla, i que arriba fins a la clariana. 

Les obres començaran a principis d'any

Segons l'alcalde, les obres començaran previsiblement a principis d'any i finalitzaran amb tres o quatre mesos. A partir d'aquí, s'intentarà anar aconseguint altres subvencions i ajuts per millorar i desenvolupar el centre d'investigació de la natura. 

El Xalet compta amb un pla d'usos “bastant ambiciós”, ja que busca convertir l'edifici de Gaudí en un estament oficial i un centre per a universitaris. En aquest sentit, està obert a acollir un ampli ventall d'activitats relacionades amb la natura i el Catllaràs: “Hi haurà una sala de documentació sobre el que va ser l'activitat principal d'aquell moment, la mineria; un altre apartat sobre les obres de Gaudí a la Pobla; una sala polivalent a la part de baix i, a més, estem estudiant fer unes aules sostenibles”. Aquest últim espai, ha afirmat, és un dels elements més ambiciosos del projecte, ja que consisteix en un seguit d'aules que funcionin amb energies renovables, depuració d'aigues i estalvi energètic.

Per a Linares, amb aquesta obra es tanca el cercle que va començar fa més d'un segle, quan les necessitats de carbó de la nova fàbrica del Clot del Moro van requerir un espai perquè hi visquessin els tècnics i el personal que treballava a les mines: “No es podria explicar res del nostre passat industrial, si no diguéssim per què va venir Gaudí a la Pobla, que va ser per aquest Xalet”.

 

Participació