El Berguedà rep 1 milió d'euros per recuperar i dinamitzar les colònies industrials

El president del Consell Comarcal, David Font, posa en valor la feina feta des de les institucions públiques i les iniciatives privades com la Fundació Vidal o el Konvent | Gironella, Puig-reig, la Pobla de Lillet i la Nou de Berguedà seran els municipis beneficiaris de l'ajuda Feder

17 de febrer del 2017
Actualitzat el 18 de febrer a la 13:37h
Presentació de la subvenció de gairebé 1 milió d'euros que ha rebut el Berguedà per les colònies industrials.
Presentació de la subvenció de gairebé 1 milió d'euros que ha rebut el Berguedà per les colònies industrials. | Aida Morales
"Aquests diners han caigut del cel; són com aigua beneïda". Així ha definit, el president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Gironella, David Font, el milió d'euros que l'ens comarcal ha rebut a través del Govern, per recuperar les colònies i el patrimoni industrial i natural del Berguedà. Uns diners, ha explicat en una roda de premsa aquest divendres, que provenen del Fons d'Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), i que el Departament de Governació ha decidit atorgar al Berguedà pel que serà el projecte de rehabilitació i dinamització de les colònies més gran dels últims anys. 

En aquest sentit, doncs, el Berguedà està d'enhorabona, ja que comptarà amb 975.950 euros per tirar endavant una de les seves assignatures pendents; les colònies a l'entorn del Llobregat i la dinamització del seu patrimoni industrial. El projecte, que consta de diverses actuacions valorades en 1,9 milions d'euros, s'haurà de finançar en un 50% des dels municipis. No obstant això, ha precisat Font, és una "aposta molt clara de la comarca" i, sobretot, dels municipis que s'han acollit al projecte; Gironella, Puig-reig, La Pobla de Lillet i La Nou de Berguedà. 

"Tenim quelcom únic al país, a Europa i al món", ha precisat Font, que s'ha acompanyat de la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, i dels alcaldes de Puig-reig i la Pobla, Josep Maria Altarriba i Vicenç Linares. En total, el Berguedà té 18 colònies en un tram de 20 quilòmetres de riu. Un patrimoni, ha remarcat, que cal "potenciar, valoritzar i dinamitzar" per avançar cap al seu manteniment i l'atracció de nous pols, com ara el turisme industrial i familiar. 
 

L'alcalde de Gironella i president del CCBerguedà, David Font, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs Foto: Aida Morales


Segons la consellera de Governació, en el cas del Berguedà s'ha valorat "la feina ben feta" amb un projecte complert i ambiciós per "posar en valor el llegat industrial de la comarca a l'entorn del riu". De fet, ha dit, és un dels projectes presentats "més ben valorats", i ha celebrat que la comarca pugui aprofitar l'oportunitat que ofereix el Govern d'acostar els Feder al món local. 

El projecte, ha continuat, es començarà a materialitzar durant el 2017. D'aquesta manera, doncs, i després del període d'al·legacions, cada municipi podrà començar a licitar o obrir concursos públics per tirar endavant les millores en el seu patrimoni industrial. 

Treball en comú

El projecte de millora de les colònies s'ha pogut portar a terme gràcies al Consell, a l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i a diverses entitats públiques, tot i que també privades, ha remarcat Font. "Creiem que hi ha iniciatives en l'àmbit de les colònies molt potents, que han de sumar", ha declarat. Entre aquestes, per exemple, la Fundació Vidal o l'Associació Cultural Konvent, a qui des del Consell Comarcal i l'Ajuntament de Gironella s'intentarà "facilitar la feina" i "no posar pals a les rodes" perquè, tal com ha dit, "són aliats".
 

Roda de premsa de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, a Gironella en el marc de les colònies industrials Foto: Aida Morales


De la mateixa manera ho ha vist l'alcalde de Puig-reig, que ha valorat molt positivament el treball conjunt entre ens públics i privats, per poder desencallar una "crossa" important, que era el futur de les colònies. "A Puig-reig són set colònies industrials que cauen a trossos", ha lamentat. Moltes, ha dit, estan "malmeses" i, per això, s'ha de posar tota la carn a la graella perquè es puguin recuperar: "Formen part de la nostra història patrimonial i cultural, i de la vida de la gent del territori". 

El projecte

Segons han informat, el projecte consisteix en rehabilitar i recuperar els edificis singulars de caràcter públic pel seu ús cultural, turístic i d'iniciatives vinculades a l'economia social, segons el Pla Director Urbanístic de les Colònies del Llobregat. Així mateix, valoritzar el patrimoni natural i fluvial del projecte de la Ruta Verda del Llobregat. 

En aquest sentit, i malgrat que el Pla Director de les Colònies és "proteccionista" i "restrictiu", ha recordat Font, es portaran a terme diverses accions per recuperar el patrimoni. Entre aquestes, la reconstrucció del teatre de Viladomiu Nou, la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons per a l'ús polivalent, la integració de Cal Metre al nucli de Gironella, la creació de la Ruta de l'Aigua del Llobregat, la implementació e codis QR per la Nou de Berguedà i la rehabilitació de l'edifici del Xalet del Catllaràs. 
 

Roda de premsa de presentació del projecte de les colònies Foto: Aida Morales


Respecte d'aquest últim projecte, l'alcalde de la Pobla ha recordat que l'edifici, dissenyat per Antoni Gaudí sota el mecenatge de la família Güell, és una de les "joies oblidades" del Berguedà. Malgrat que s'hi han fet reparacions, encara està "molt malmès". 

En un principi, el projecte es va obrir a tots els municipis de la comarca, tot i que finalment només van ser quatre, els pobles que s'hi van acollir. D'aquesta manera, doncs, el flux de les colònies es començarà a moure en determinats punts, però no arreu del Berguedà, ja que colònies com les de Berga, Casserres, Olvan o Avià encara quedaran pendents.
 

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, amb els regidors de Cultura de l'Ajuntament de Gironella i Puig-reig Foto: Aida Morales

Arxivat a