L'empresari berguedà Fèlix Pasquina es nega a declarar pel cas del 3%

La Guàrdia Civil va escorcollar les oficines de l'empresa Pasquina i un domicili particular

Europa Press/Redacció
16 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:38h

Plaça dels PPCC de Berga amb els vehicles de la Guàrdia Civil Foto: Aida Morales


L'empresari berguedà i propietari de la constructora Pasquina, Fèlix Pasquina, que va ser detingut fa unes setmanes a Berga s'ha negat a declarar aquest dijous davant del jutge del Vendrell que investiga el presumpte finançament il·legal de CDC amb donacions d'empresaris a canvi de concessions d'obres públiques, han explicat fonts judicials. 

Ha estat així, igual que en el cas de l'exdirector de l'empresa pública Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, i l'ex-conseller delegat de Copisa Francesc Xavier Tauler, que no han volgut contestar les preguntes del jutge, ni del fiscal.

Segons ha explicat als periodistes en sortir dels jutjats l'advocat de Tauler, Jordi Pina, han preferit acollir-se al dret a no declarar fins que el jutge aixequi el secret de les actuacions d'aquesta peça, per saber exactament de què se'ls acusa. 

El dimecres va ser el torn de l'extresorer de CDC Andreu Viloca, qui va declinar respondre les preguntes en la seva citació com investigat i qui, segons la Fiscalia, era qui controlava de forma sistemàtica els pagaments, que, si es confirma, serien suborns sota l'aparença de donacions, a través de les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona, afins al partit.

Aquestes set citacions (la del dimecres de Viloca i les d'aquest dijous) es corresponen amb la peça separada número 3 de la macrocausa judicial d'un total de nou peces i tenen com a marc les investigacions iniciades el 2015.

Atestat de la Guàrdia Civil

El jutge ja tenia previst prendre aquestes declaracions abans que fa dues setmanes es precipités una nova operació de la Guàrdia Civil encapçalada per la Fiscalia, també dins de la causa del 3% i en la qual bona part dels citats van ser detinguts. A Berga, es va registrar la seu de l'empresa que hi ha a la plaça dels Països Catalans 4, i també un domicili de la mateixa plaça en el número 3. 

Segons han explicat fonts judicials, la Guardia Civil ha lliurat aquest dijous al jutge l'atestat de les entrades i escorcolls de fa dues setmanes i l'informe de la Fiscalia, que té previst sol·licitar pròximament que es citi a declarar el total de 18 detinguts en aquesta última operació.

Els investigadors sospiten que les empreses investigades presumptament obtenien licitacions públiques a canvi de donacions a la fundació CatDem, de l'òrbita de CDC. Segons la Fiscalia, es va constatar com aquestes empreses efectuaven l'oportuna donació a CatDem, tant en proximitat a la publicació de les licitacions com immediatament posteriors a l'adjudicació.