Els baganesos reparteixen 2.500 racions durant la tradicional Festa de l'Arròs

L'Esbart Cadí torna a ambientar una plaça plena de gent

Redacció
12 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:59h
L'Esbart Cadí durant la Festa de l'Arròs de Bagà.
L'Esbart Cadí durant la Festa de l'Arròs de Bagà. | NacióBerguedà
Com cada any, la Festa de l'Arròs de Bagà ha combinat, aquest diumenge, turisme i tradició. Com és habitual, és una de les festes més nostrades pels baganesos, en què des de primera hora del matí es va preparant una gran paella d'arròs d'on, finalment, surten unes 2.500 racions. Aquest gest, prové d'una antiga tradició solidària que consistia en recollir aliments pels més necessitats. Actualment, però, la festa ha evolucionat, i des de fa anys s'ha convertit en una cita de poble, en què els veïns surten al carrer, fan el vermut i participen de l'esdeveniment. 

La festa, però, cada vegada s'ha anat fent més gran. Ja el 1982 la cassola es va haver de canviar i ampliar. Actualment, a la gran paella s'hi bolquen 250 quilos d'arròs, 20 pollastres, 50 quilos de ceba, 10 conills, peix i espècies de la zona, entre d'altres components. 
 

La gran paella de la Festa de l'Arròs de Bagà, aquest diumenge Foto: NacióBerguedà


L'arròs de Bagà, però, es diferencia de la resta per l'ambientació que es crea a l'emblemàtica plaça Porxada, sota la mirada de l'estàtua de Galceran de Pinós. Prèviament a la repartició del plat, l'Esbart Cadí de Bagà, que ha fet 65 anys, realitza el tradicionals balls a la plaça, amb el Ball Cerdà com a plat fort. Aquest, que resulta d'una dansa mil·lenària originària de la Cerdanya, també va estar fortament arrelat al municipi. 

Durant tot el matí, però, els baganesos i visitants també han pogut gaudir d'una fira gastronòmica i d'una cercavila amb gegants. Un ambient agradable que ha ajudat a plantar cara al fred, i que ha servit per acostar els productes agroalimentaris típics i de proximitat.

 

La Cercavila de la Festa de l'Arròs de Bagà. Foto: NacióBerguedà