Violant Silles: «L'acollida de refugiats està sent molt intensa a nivell emocional»

Berga acull, actualment, 43 refugiats, 12 dels quals menors d'edat | La principal preocupació és la llengua, així com donar-los eines que els garanteixin una major autonomia

10 de febrer del 2017
Actualitzat a les 15:05h
La coordinadora de l'acollida de refugiats a Berga, Violant Silles; la integradora social Mònica Subirana i la treballadora social Mireia Esquerra
La coordinadora de l'acollida de refugiats a Berga, Violant Silles; la integradora social Mònica Subirana i la treballadora social Mireia Esquerra | Aida Morales
Violant Silles és la coordinadora de l'altra cara de l'acollida de refugiats a Berga. Més enllà de la Creu Roja i de la mateixa experiència de les persones que han hagut de deixar els seus països, un equip de set persones s'està encarregant, des de fa mesos, de la gestió d'aquesta primera fase d'acollida. Una experiència convulsa, d'alts i baixos i "molt intensa", ha precisat, en què cada dia és un aprenentatge, i el creixement es fa conjunt. 

L'objectiu fonamental de Silles i de la resta d'equip que treballa cada dia a l'alberg de Berga conjuntament amb desenes de voluntaris és "normalitzar la situació" dels refugiats. Actualment, Berga és el punt de Catalunya que més refugiats concentra, amb una cinquantena de persones, una espècie de prova pilot que durarà sis mesos en què, segons ha afirmat, "s'està fent molt bona feina". 

Actualment, ha explicat, hi ha 43 refugiats, dels quals 12 són nens i nenes d'entre 3 setmanes i 17 anys. Alguns d'aquests porten un mes i mig vivint a Berga, mentre que altres han vingut més tard, ocupant el lloc d'aquelles persones que han decidit deixar el programa per seguir el camí de forma independent. En aquest punt, la capital del Berguedà està acollint, actualment, persones vingudes de Síria, el Kurdistan iraquià, Ucraïna, la República Democràtica del Congo, Gàmbia, Honduras i Venezuela, totes elles demandants d'asil. 

Segons ha explicat Silles, el primer que es dóna a totes aquestes persones és atenció mèdica i psicològica. Als menors d'edat, per altra banda, se'ls ha escolaritzat als centres de la ciutat i, a continuació, tots ells han sol·licitat la protecció internacional. A partir d'aquest moment, la Creu Roja, en col·laboració amb la ciutadania, els està oferint "eines bàsiques per tenir autonomia", ha explicat, com ara classes de llengua catalana i castellana i, sobretot, conèixer l'entorn, amb actituds que els permetin moure's lliurament i sense ajuda. 
 

Un grup de refugiats dinant a l'alberg de Berga Foto: Aida Morales


El que segueix costant més, però, és la comunicació, malgrat que hi ha un gruix de voluntariat molt important que està ajudant a realitzar la tasca d'intèrpret. Actualment, ha afegit Mireia Esquerra, treballadora social, es compta amb una bossa de més de 100 persones i entitats inscrites, de les quals prop de 40 ja han realitzat tasques de traducció, acompanyament o diferents activitats, com ara futbol, jocs de taula o cuina. Per exemple, ha prosseguit, l'espai de cuina els està ajudant molt, ja que el propi menjar és una cosa que "es troba a faltar", i això els fa sentir més propers a casa. 

En aquest marc, ha explicat també Mònica Subirana, integradora social, es donen situacions, fins i tot, absurdes, en què la comunicació és complicada i s'ha d'anar amb el traductor del mòbil per solucionar qualsevol aspecte quotidià. En aquest punt, doncs, la col·laboració de la ciutadania és vital.

Valoració positiva

Sense poder valorar de manera contundent el sí del programa, la valoració de les tres treballadores està sent molt positiva. Durant un mes i mig, ha explicat Silles, s'ha fet "molt bona feina", i malgrat que sempre hi ha coses per millorar, el programa està complint els objectius. 

"A nivell de persones i professionals és molt enriquidor i crec que estem fent molt bona feina tot l'equip", ha declarat. A més, ha dit, cada dia està sent "molt intens a nivell emocional", i això fa créixer les dues parts. La clau de l'èxit, però, serà la pròpia implicació de les persones refugiades, i mentre aquesta hi sigui, el programa caminarà en la bona direcció.
 

Un grup de refugiats fent classes de castellà a l'alberg de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a