Mohammad El Gazawi: «Gràcies a la gent de Berga que ens ha rebut com si fóssim de la seva família»

Un dels refugiats residents a la ciutat, Mohammad El Gazawi ha agraït l'ajuda que estan rebent ell i els seus companys durant la seva estada | La jornada de recollida de firmes de la campanya "Casa nostra, casa vostra" ha estat paral·lela a centenars de municipis de Catalunya

Cristina Prat
04 de febrer del 2017
Actualitzat el 05 de febrer a les 19:25h
Acte en la recollida de signatures de la campanya Casa nostra, casa vostra
Acte en la recollida de signatures de la campanya Casa nostra, casa vostra | Cristina Prat
Berga ha començat aquest dissabte la recollida de signatures per adherir-se a la campanya "Casa nostra, casa vostra", d'acollida de les persones refugiades. Al llarg del matí han estat moltes les persones que s'han acostat a l'estand del Vall per signar el manifest de la campanya. A més de la recollida de firmes que continuarà tota la tarda, també s'ha fet un acte de divulgació de la iniciativa, que ha comptat amb la intervenció de Mohammad El Gazawi, sirià sol·licitant d'asil i resident a Berga que ha explicat el viatge que ha estat fent durant els últims mesos.  

El Gazawi, estudiant de traducció d'espanyol, va fugir de Damasc, la seva ciutat natal, a causa de la guerra. Va arribar a Turquia, després a Grècia, i poc després al camp de refugiats d'Idomeni. Ara a Berga, és un dels joves que formen part del programa d'acollida de refugiats. Durant el seu discurs ha donat les gràcies al suport que estan rebent per part de voluntaris i treballadors de Creu Roja Berguedà, per part de l'Ajuntament, així com també de molts berguedans: "Gràcies a la gent de Berga que ens ha rebut com si fóssim de la seva família, ha dit. 
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la coordinadora de la campanya al Berguedà, Judit Corral i el refugiat sirià, Mohammad El Gazawi durant l'acte aquest matí. Foto: Cristina Prat


La directora de Creu Roja Berguedà, Queralt Escobet, ha destacat durant l'acte que és necessari que hi segueixi havent una gran implicació per part de la ciutadania. Així, ha comentat que el que s'està fent a Berga és més aviat un programa de cohesió social, ja que s'estan movent moltes entitats de la ciutat i voluntaris. Al mateix temps, també ha agraït "la implicació i atreviment" de l'Ajuntament, i sobretot de l'alcaldessa de la ciutat amb el projecte.  

 

Per la seva banda, Venturós ha explicat que des del primer moment el consistori va treballar per aportar eines per generar autonomia a aquestes persones. I en aquest sentit,  ha afegit que "és important que tots els municipis catalans treballin en clau acollidora com ho està fent Berga".

Finalment, Judit Corral, coordinadora de la campanya “Casa nostra, casa vostra” al Berguedà ha explicat la seva vivència personal al camp de refugiats d'Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia. Ha remarcat que, "cal que la gent firmi, s'impliqui i surti a manifestar-se el dia 18 de febrer a Barcelona", moment en que culminarà la campanya. 

Funcionament del programa a Berga

Durant l'acte s'han pogut conèixer alguns detalls del programa d'acollida que hi ha en marxa a la capital del Berguedà des de fa un mes. Segons han explicat membres de Creu Roja, durant les primeres setmanes es va dur a terme un treball d'atenció mèdica i psicològica. Més tard, van començar les classes per aprendre castellà i català. I pel que fa els nens, s'estan escolaritzant progressivament. 

A més, també han comentat que de tots els refugiats que van arribar a la ciutat inicialment, n'han marxat alguns, que han decidit emprendre el seu propi camí i al seu lloc ha estat ocupat per a altres persones. Així doncs, actualment el programa d'acollida de Berga està format per refugiats de nacionalitats diverses com, sirians, kurds, ucraïnesos o veneçolans.

 
Arxivat a