El Berguedà vol convertir-se en terra de tòfones de cultiu

L'ADBerguedà vol fomentar el cultiu de tòfones, en un projecte conjunt amb el Consorci del Lluçanès

06 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:30h
Dues tòfones negres trobades al Berguedà
Dues tòfones negres trobades al Berguedà | Aida Morales
El Berguedà vol convertir-se en terra de tòfones de cultiu. Si més no, aquest és un dels projectes en què està treballant l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà), conjuntament amb el Consorci del Lluçanès. La tòfona, producte autòcton dels boscos d'aquests dos territoris, podria refermar i donar empenta al seu sector primari, complementant l'agricultura i la ramaderia. 

Segons ha explicat el president de l'ADBerguedà, David Font, actualment s'està en una fase inicial del projecte, tot i que l'objectiu és anar-lo treballant perquè, a llarg termini, aquests dos territoris es puguin convertir en subministradors, amb garanties, de tòfones. En el cas del Lluçanès, l'aposta s'ha fet per la tòfona silvestre, mentre que el Berguedà intentarà afavorir el cultiu artificial, entre els pagesos i propietaris forestals. 

La tòfona requereix d'un terreny i d'una temperatura especial. Un microclima molt particular que fa que només en temporades concretes proliferi. Aquest fet, per altra banda, fa incrementar el preu del fong, que pot arribar a més de 1.000 euros el quilogram. Amb cultius de tòfona específics o motivant la proliferació de tòfona silvestre el preu podria disminuir, popularitzant i democratitzant aquest producte, actualment, encara molt allunyat de l'abast de la població, si més no, en creença.