Gastronomia

El director de Fundació Alícia, Toni Massanés, Premi Ciutat de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha fet públics aquest dimecres els Premis que s'entregaran el pròxim 16 de febrer al Saló de Cent i que en el cas del berguedà li ha ha estat concedit en la categoria de gastronomia

per Redacció, 1 de febrer de 2017 a les 18:54 |
El director de Fundació Alícia, Toni Massanés | MSB
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El director de la Fundació Alícia, a Món Sant Benet, Toni Massanés, ha estat guardonat amb un dels Premis Ciutat de Barcelona que ha fet públics aquest dimecres l'Ajuntament de Barcelona i que s'entregaran el pròxim 16 de febrer al Saló de Cent. Els guardons tenen per objectiu guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o produeixen. Massanés ha estat reconegut en la categoria de gastronomia.

El reconeixement ha estat per ser un "reconegut gastrònom i director general de la Fundació Alícia, centre dedicat a la millora de l'alimentació de totes les persones, que ha aconseguit esdevenir un referent internacional. I pel seu lideratge en projectes desenvolupats a Barcelona durant el 2016 en diferents àmbits: exposicions, publicacions, recerca històrica i divulgació cultural de la gastronomia".


Toni Massanés

Toni Massanés Sánchez, va néixer a Berga el 1965. És director general de la Fundació Alícia (ALImentació i ciènCIA), laboratori del menjar responsable, un centre de recerca en cuina amb rigor científic que treballa per a que tothom mengi millor (Premis PAAS, NAOS, Premio Nacional Gastronomia Saludable de la RAEG, Premi Nacional de Recerca de la Fundació Catalana per la Recerca, Premi de la cultura de l'oli de la Fira de l'oli de les Garrigues, entre d'altres). La Fundació Alícia es troba al complex de Món Sant Benet, en terme de Sant Fruitós de Bages.

Diplomat en cuina a Barcelona i Tolosa de Llenguadoc, s'ha dedicat a la docència, l'escriptura, el periodisme, i la recerca. És investigador de l'Observatori de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (Odela). Ha fet viatges de la mà de cuiners i cuineres locals —professionals i també casolans— per conèixer tradicions culinàries d'arreu del món. Sobretot ha estudiat la cuina catalana. A més d'elaborar estudis i receptaris de vàries comarques, ha dissenyat el mètode i dirigit l'equip de recerca que s'ha encarregat d'inventariar i catalogar el Corpus Culinari Tradicional Català. També ha publicat treballs sobre cuina històrica i alta cuina. A més, ha escrit, dirigit i participat en uns quants llibres, webs i guies sobre productes, restaurants i cultura alimentària.

Els altres guardonats


Els guardonats han estat la nova Sala Beckett en la categoria d'arquitectura; Joan Fontcuberta per l'obra La Furia de la imágenes en assaig, ciències socials i humanitats; el curt Timecode de Juanjo Giménez, que optarà als Oscar, en la categoria d'audiovisual; Leandro Mendoza per l'espectacle Gradual en circ; Loscorderos.sc per l'espectacle Afasians – The Last Conference en dansa; el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, en gastronomia.

La llista segueix amb Carles Rebassa en literatura catalana per la novel·la Eren ells; Mariana Enríquez pel llibre de contes Las cosas que perdimos en el fuego, en literatura castellana; el periodista Andreu Missé, director d'Alternativas Económicas en mitjans de comunicació; el músic Jordi Savall en projecció internacional; el traductor Miquel Desclot en traducció en llengua catalana i Agrupación Señor Serrano en teatre.

En la categoria d'història de Barcelona, el guanyador ha estat per Alessandro Scarnato per l'obra Barcelona Supermodelo. La complejidad de una transformación social i urbana (1979-2011). En aquesta categoria, el jurat ha fet una menció especial a l'obra Can Ricart i el patrimoni industrial a Barcelona de Salvador Clarós i Ferret.

Antonio Hervàs s'ha fet amb el guardó en la categoria d'Art Visuals per l'exposició El misterio de Caviria presentada a La Capell dins de la convocatòria BCN Producció 2016. El jurat també ha acordat, per unanimitat, fer una menció especial a la consolidació del projecte d'Hangar, dirigit per Tere Badia, "pel seu paper clau en les arts visuals a la ciutat de Barcelona".

En la categoria de ciències socials i tecnologia, el guardó ha estat per Carme Rovira Virgili, professora ICREA a la Universitat de Barcelona (UB) "per les seves contribucions al desxiframent del funcionament dels enzims per mitjà d'eines computacionals i, en particular, els seus resultats recents en el disseny de nous catalitzadors per a la transformació química d'hidrats de carboni. En el futur, aquests estudis haurien de permetre el disseny de nous tipus de fàrmacs".

El doctor Salvador Aznar Benitah ha estat el guanyador en la categoria de ciències de la vida "pel seu treball publicat a la revista Nature, on identifica cèl·lules responsables de la metàstasi, els mecanismes implicats en el procés i la seva relació amb la presència d'alguns greixos a la dieta".

El premi en la categoria de cultura popular i tradicional ha estat pel Taller Escola Sant Camil pel Pessebre Vivent de la Torre del Suro "pel salt qualitatiu en l'excel·lent posada en escena i en la difusió i la comunicació del projecte". El Jurat ha fet una menció especial a la realització del Som Cultura Popular, Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona.

L'estudi La Casa de Carlota s'ha fet amb el premi de disseny pel projecte Citizen Refugees Project. El jurat ha fet una menció especial al llibre Barcelona. Publicitat i Ephemera, de Víctor Oliva Pascuet i Oriol Oliva Sanosa.

El guardó d'educació ha estat per Cabal Musical del Taller de Músics "pel seu caràcter integrador implicant joves de l'entorn de l'eix Besòs". El Jurat també ha fet una menció especial a la iniciativa col·lectiva Obrint fronteres, de la Xarxa educativa en suport de les persones refugiades.

El premi en la categoria de música ha estat per Mria Arnal i Marcel Bagés per Verbena, "un projecte de revitalització del patrimoni oral que destaca tant per la dimensió social i ètica com per l'alta qualitat musical". El jurat també ha fet una menció especial a l'equipament de proximitat de les Cristalleries Planell, a Les Corts, en la categoria d'arquitectura.

 

Participació