Olvan incentivarà el cultiu de tòfones durant la 9a edició de la Fira de la Tòfona

Una quinzena d'expositors ompliran la fira a Cal Rosal | Dissabte es podrà gaudir de dues xerrades amb degustació i diumenge del tradicional concurs de gossos tofonaires

01 de febrer del 2017
Actualitzat a les 20:24h
Roda de premsa de presentació de la Fira de la Tòfona del Berguedà
Roda de premsa de presentació de la Fira de la Tòfona del Berguedà | Aida Morales
Les tòfones són un producte estrella de la gastronomia catalana amb una gran potencialitat al Berguedà, ja sigui dins de la cuina o com a dinamitzador econòmic. No obstant això, tant per l'elevat preu, com per la dificultat de trobar-les, el seu consum no s'ha sabut integrar, entrant dins l'imaginari com un producte elitista i fora de l'abast de la població. Amb l'objectiu de començar a trencar aquestes barreres, Olvan tornarà a organitzar, enguany, la Fira de la Tòfona del Berguedà a Cal Rosal, un esdeveniment on es podrà trobar, degustar i comprar tòfona, així com conèixer-la des de diversos punts de vista. 

La Fira de la Tòfona serà els dies 10, 11 i 12 de febrer entre Olvan i Cal Rosal. Les activitats començaran divendres, amb una jornada tècnica sobre la gestió, la normativa i la fiscalitat d'aquest fong. Amb aquesta, segons ha explicat l'alcalde d'Olvan, Martí Orriols, s'intentarà incentivar el cultiu d'aquest producte al Berguedà, contestant preguntes a possibles propietaris forestals o interessats, i començant a difondre les oportunitats que això pot significar. 

Aquest any, ha remarcat, no és el millor per aquest producte, amb preus que poden pujar fins als 800 o 900 euros el quilogram. En aquest punt, el Berguedà pot convertir-se en una comarca pionera i ideal per al seu cultiu, afavorint la seva expansió, en igual qualitat, però a preus més baixos quan hi hagi males temporades. 

La fira en sí serà dissabte i diumenge, amb una quinzena d'expositors (quatre vendran tòfona fresca), i diferents productes agroalimentaris i de proximitat. Al llarg de dissabte, a més, també es podrà gaudir de dos tastos per donar a conèixer el producte. El primer, a les 11.00 del matí, serà "La Tòfona a l'abast de tothom", i s'impartirà des de la Fundació Alícia per part del cuiner Jaume Sebastián. A les 18.00 hores, els cuiners Ignasi Xandri i Sergi Fernández de l'empresa Sherbet descobriran la tòfona al postre. A més, durant tot el dia hi haurà tallers per a nens a càrrec de Danimagik. 

El tradicional esmorzar popular a càrrec del restaurant Sol i Cel encetarà el matí de diumenge, quan també es podrà veure el concurs de gossos tofonaires amb una desena de participants vinguts d'arreu. La fira finalitzarà al migdia, després de l'entrega de premis. 
 

El president de l'ADBerguedà, David Font, i l'alcalde d'Olvan, Martí Orriols Foto: Aida Morales


Segons el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà), David Font, la tòfona és un "element singular" que ha de ser "distintiu de qualitat" del Berguedà, igual que ho són altres productes gastronòmics. Per això, ha continuat, és important mantenir la seva difusió, i que la tòfona "arribi a totes les llars", ja sigui mitjançant la fira o la campanya "La tòfona al plat" que porta a terme el Gremi d'Hostaleria i Turisme del Berguedà. 

"Creiem que la tòfona ha de tenir el seu espai singular a Olvan i a Cal Rosal", ha afirmat. I en aquest sentit, per extensió a tot el Berguedà, ha afegit, l'Agència ja està treballant conjuntament amb el Consorci del Lluçanès per convertir-se en terra de cultiu regular, podent-se aprofitar pel sector primari. 

El valor afegit en la restauració 

Els representants del Gremi d'Hostaleria del Berguedà, Carme Clotet i Romà Revelles, han destacat el valor afegit que té la tòfona en la restauració. Malgrat que actualment només són cinc, els restaurants que s'han sumat a la campanya gastronòmica de la comarca, el seu objectiu és motivar l'ús d'aquest producte a més establiments. "La tòfona no és un producte tan difícil com per tenir-li por; és qüestió de dosificar", ha afirmat Revelles. 

En la campanya d'enguany hi participen el restaurant Niu Nou de Bagà, Ca l'Amagat de Bagà, el Punt de Llum de Berga, la Cabana de Berga i la Nau del Guixaró, a Casserres. Des de l'1 de febrer i fins a mitjans de març, tots aquests presentaran menús especials de la tòfona, intentant donar valor a la cuina de la comarca, i tancant el cercle dels diferents producte que també s'han potenciat, com ara els bolets o la caça: "El Berguedà és ric en productes, i el que hem de fer és creure'ns-ho i portar-los a la taula". 

Clotet també ha recordat que la tòfona és un producte molt antic, que ja utilitzaven els egipcis, i que durant l'edat mitjana es va prohibir per ser considerat un "pecat". A partir del segle XV, però, es va recuperar en molts receptaris, i des de llavors sempre ha estat present en la història de la gastronomia. Tal com ha precisat, s'acostuma a consumir crua i rallada sobre productes calents i neutres. 
 

Roda de premsa de presentació de la Fira de la Tòfona del Berguedà Foto: Aida Morales