pagesia

La Marxa Pagesa per la dignitat també surt de Berga per reclamar mesures per al sector

La protesta consta de quatre columnes que arrenquen aquest dijous i confluiran dissabte a Barcelona

per Redacció, 27 de gener de 2017 a les 09:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La marxa de tractors que reclama "dignitat" per a l'activitat agrària recorrerà Catalunya en diverses columnes des d'aquest dijous per confluir a Barcelona el dissabte, amb una concentració a l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona. La Marxa Pagesa per la dignitat, que és com l'ha batejat el sindicat Unió de Pagesos, és la protesta més ambiciosa organitzada per l'entitat, aprofitant un moment que considera "clau i oportú". D'una banda, davant la definició d'un "model de nou país" que respecti i valori l'activitat agrària, però també, amb efectes més immediats, per evitar noves "retallades" als pressupostos de la Generalitat.

L'esdeveniment es divideix en quatre rutes que cobreixen tots els flancs del país. Des de Berga, els pagesos han sortit amb els tractors de bon matí. Amb aquesta mobilització, Unió de Pagesos vol reivindicar la dignitat del camp català i el reconeixement de l’activitat agrària, a la vegada que considera que ha de servir per renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi social i polític actual. El sindicat defensa que el nou model de país encara ha d’incardinar la Catalunya pagesa i recorda a la pagesia que qüestions com la representativitat, els instruments de suport, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, han vingut de la mà de l’esforç conscient per reclamar-les i la lluita per aconseguir-les. 

La primera ruta programada és la Plana i Muntanya de Lleida i Anoia. Durant el seu recorregut va incorporant els tractors que s'afegeixen a la marxa des de les altres sortides previstes, com ara la Seu d'Urgell, Lleida, Tremp, o Oliana. Artesa de Segre i Bellpuig. Aquest divendres seguiran la ruta incorporant tractors de Calaf, Jorba, Igualada i Martorell, i tots plegats faran escala i nit a Molins de Rei. Des d'allà, dissabte, s'adreçaran a Barcelona.

 

Sortida de la marxa a les Terres de l'Ebre Foto: Sofia Cabanes


La ruta Ebre i Camp de Tarragona arrenca a Tortosa, amb tractors d'Amposta, Deltebre, l'Aldea, el Perelló, Gandesa o Mora la Nova, entre d'altres. Aquest divendres segueixen la ruta i sumaran tractors de Barberà de la Conca, Valls, la Bisbal o Vilafranca del Penedès, i tots plegats s'ajuntaran a Molins de Reis amb els tractors de les altres columnes. L'endemà s'adreçaran tots junts cap a Barcelona.

La ruta Comarques de Girona i Maresme ha sortit de Figueres, per una banda, i de Sant Joan de les Abadesses per l'altra. La de Figueres ha fet una parada a Medinyà, on ha sumat els tractors provinents d'Ullà. Les dues columnes han anat afegint tractors pels indrets per on passen fins arribar a Vidreres entre les 18.00 i les 22.30 h. Allà han fet nit i aquest divendres continuaran ruta per Tordera, Mataró i Badalona, on tornaran a fer nit. El dissabte s'adreçaran tots junts a Barcelona.

Finalment, la ruta Catalunya Central i Vallesos surt de punts com Berga, Solsona, Vic o Manresa, i fa nit a Santa Perpètua de Mogoda. Allà, l'endemà esperaran els tractors provinents de les Franqueses del Vallès, i un cop reunits es dirigiran igualment a Barcelona.

Suport de Poble Lliure

La iniciativa ha rebut el suport de diversos col·lectius, entre els quals Poble Lliure. "Entenem el sector agrari i ramader com a un sector estratègic i de país. Avui per avui la Generalitat ja té suficients competències com per poder desenvolupar una política agrària diferent, i en la construcció de la república catalana caldrà definir, amb les persones i col·lectius implicats, com volem que sigui el nostre sector primari, com a primera estructura d'estat que és i peça clau que ens ajudarà també definir-nos en allò que volem", diu l'organització independentista catalana.

Poble Lliure aposta, entre d'altres mesures, per activar uns plans de millora per modernitzar el sector agrícola, incrementar la partida pressupostària per incentivar la incorporació de joves, el control de la fauna salvatge i l'impuls de l'ús de la biomassa.
 
 

 

Participació