patum

La comparsa dels Plens es reunirà durant el cap de setmana, abans que ho faci el Patronat

L'Ajuntament de Berga es manté en silenci, sense voluntat de fer declaracions | Els partits polítics reclamen transparència i un posicionament concret de l'equip de govern

per Aida Morales , 26 de gener de 2017 a les 21:00 |
Una de les carotes utilitzades per vestir els Plens | Carles Palacio
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La crisi dins de la comparsa dels Plens de la Patum segueix vigent. Després que el passat dissabte es fes pública l'expulsió de tres dels seus vestidors, encara queden dubtes sobre quina serà la resolució del conflicte. Per una banda, diversos partits polítics ja han demanat que la CUP actuï per preservar la democràcia de la festa. ERC ho va reclamar amb força, recordant que la Patum era del poble i que havia de ser oberta i transparent, mentre que CDC instava l'equip de govern a donar explicacions. Aquest, però, encara no ho ha fet, malgrat que també ha transcendit que l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ja s'ha reunit amb les diferents parts. Dilluns ho va fer amb el cap de colla, Isaac Gonfaus, i membres de la junta executiva dels Plens, i dimarts amb alguns dels tres expulsats "per traïció i sedició". 

Ni l'Ajuntament de Berga, ni el Patronat de la Patum, de moment, han volgut donar explicacions. Un entrellat complicat, que requerirà d'una reunió extraordinària del Patronat de la Patum, que s'ha convocat per dimecres que ve, però que confronta dues posicions. La primera és la de les persones que consideren que les comparses han de ser més obertes i democràtiques, horitzontals i transparents, i que amb aquesta finalitat es justifica un canvi de normativa. Mentre que la segona és la que s'encotilla per un reglament, que és el que regeix i canalitza el desenvolupament de la Patum. En el cas dels Plens, aquest es regeix per uns Estatuts autònoms i signats per tots els membres. No obstant això, alguns dels vestidors també afirmen que no se'ls ha donat mai l'oportunitat de llegir-los atentament, que se'ls va fer firmar sota pressió d'entrar o no dins la comparsa i que, en molts dels punts, s'haurien de canviar. 


Aquest cap de setmana, doncs, es preveu una nova reunió de la comparsa dels Plens. Serà, però, abans de la reunió del Patronat, i segons ha pogut saber NacióBerguedà, diversos vestidors -actualment en queden 19, després de les tres expulsions- tenen previst donar el seu suport explícit als expulsats, així com manifestat la voluntat de renovació dels Estatuts.

Entre algunes de les reivindicacions que els tres expulsats al·legaven per modificar la normativa interna de la comparsa hi havia configurar una llista oberta a la ciutadania perquè tothom pogués apuntar-se a fer un salt de Plens, que el cap de colla no tingués tot el poder, malgrat que la resta de comparsa decidís sobre un altre tema, o que quedés clar que les dones sí que tenien lloc dins de la comparsa.

 

Participació