El Patronat posposa la digitalització dels Nans Nous de la Patum a causa de la nevada

El cost del procés és de 2.178 euros

per Redacció, 26 de gener de 2017 a les 11:08 |
Tothom s'aplega darrere dels Nans Nous per a la fotografia de la celebració dels 125 anys (arxiu) | Aida Morales
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La digitalització que s'havia de realitzar de la comparsa dels Nans Nous a partir d'aquest dijous ha quedat posposada a causa de la nevada que ha caigut al Berguedà entre dimecres i dijous. Així ho ha informat el Patronat de la Patum, a fi d'evitar el desplaçament dels tècnics encarregats de l'actuació. 

Aquest procés en 3D s'havia de realitzar amb el sistema SIDIO, supervisat per la restauradora de la comparseria, Gemma Rodríguez. Aquest és l’únic sistema del mercat que no requereix cap contacte amb l’objecte en el procés de captura de dades. 


L’objectiu d’aquesta digitalització és poder disposar de totes les dades de les comparses sense la necessitat de fer-ne motlles que les poguessin malmetre. El sistema utilitzat controla valors d’exposició lumínica i treballa amb llum “freda”, amb un núvol de punts d’alta densitat que permet arribar a capturar tots els detalls en 3D. 

L’empresa encarregada de la digitalització és Nub3D S.L., que ja ha desenvolupat les altres digitalitzacions i que compta amb una llarga experiència en diferents sectors de mercat, oferint sistemes de digitalització 3D de llum blanca. Per exemple, s’ha aplicat en diversos jaciments arqueològics, així com al Museu del Prado, al Louvre, al British Museum i al Museu Episcopal de Vic, entre d’altres, com ara la tomba de Tutankamon. 


Aquest any, el procés de digitalitzat inclourà els caps de la parella vella de Nans Nous, que s’afegiran a les comparses ja passades a 3D que són l’Àliga, els caps i les mans dels dos Gegants Vells, els caps de les Guites, i els caps i les mans dels dos Gegants Nous. En total, el cost de la nova digitalització és de 2.178 euros, dels quals 2.141 provenen del Departament de Cultura de la Generalitat. 

 

Procés de digitalització del cap de la Geganta Nova Foto: AjBerga.

 

Participació