La nevada al Berguedà acumula gruixos de fins a 20 centímetres

Les vies del Ripollès, la Garrotxa, Osona, el Berguedà i la Cerdanya són les més afectades | Al Berguedà no hi haurà transport escolar i la majoria d'escoles no obriran avui mentre que a la Garrotxa s'ha suspès una ruta | Les precipitacions es poden repetir al llarg de matí amb una cota a l'entorn dels 300 metres

26 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:48h
Berga sota la neu, aquest dijous.
Berga sota la neu, aquest dijous. | NacióBerguedà
Imatges de postal. El Berguedà s'ha despertat aquest dijous amb un paisatge totalment diferent de l'habitual. Aquest dimecres al migdia, la neu va començar a agafar amb força, prenent intensitat de cara al vespre, en el que ja es pot considerar la nevada més important dels últims anys. De fet, feia set anys, des del 2010, que no s'acumulava una quantitat similar de neu. 

La nevada, doncs, ha agafat per sorpresa, amb afectacions a una quarantena de carreteres de la meitat nord del país, moltes de les quals a l'Alt Berguedà. A Catalunya aquestes es concentren especialment al Ripollès, al nord d'Osona, la Garrotxa, el Berguedà i la Cerdanya però localment també en punts elevats del Vallès Oriental, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà.

Protecció Civil manté activat en fase d'alerta el pla Neucat i es demana restringir els desplaçaments a les comarques més afectades. En el cas de Berga, a més, s'ha activat el Pla d'Actuació Municipal per nevades en fase d'emergència, tal com estableix el protocol de Protecció Civil, i el Consell Comarcal del Berguedà ha cancel·lat la majoria de rutes escolars al nord i centre de la comarca

Fins el moment, el Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat que s'han acumulat fins a 20 centímetres de neu en diversos punts del Berguedà, entre els quals destaca Bagà. A la Pobla de Lillet, per exemple, se'n han registrat 17 i, a Berga, 14. 

A continuació, totes les carreteres on cal portar cadenes segons el Servei Català del Trànsit.
 
Carreteres on cal portar cadenes al Berguedà
- B-400 Guardiola de Berguedà a Gósol (Berguedà)
- B-402 Guardiola de Berguedà a Gombrèn (Berguedà/Ripollès)
- BV-4031 Castellar de N'Hug (Berguedà) a Toses (Ripollès)
- BV-4241 entre Guixers i Capolat (Berguedà)
- BV-4242 entre Berga i el Santuari de Queralt (Berguedà)
- BV-4243 Castellar del Riu cap a Rasos de Peguera (Berguedà)
- BV-4131 l'Espunyola (Berguedà)

Carreteres tallades

-BV-4024 entre Bagà i Coll de Pal

Les precipitacions, que amb menor intensitat s'han reproduït aquesta matinada, aniran a menys al llarg del matí. Això sí, encara poden ser en forma de neu aquest matí i afectar punts de la Catalunya Central. A la resta del país, el temps tendirà a millorar a l'espera que un nou front provoqui noves precipitacions el divendres però amb una cota de neu que ja serà força alta.